Foto: pixabay
Društvo

Lista lekova biće proširena za 220 medikamenata

Izvor: 
Tanjug Uto, 31/05/2016 - 16:19

Lista lekova koji se izdaju na recept o trošku obaveznog osiguranja biće proširena za 220 medikamenata, ukoliko Ministarstvo zdravlja da "zeleno svetlo" usvojenom Pravilniku UO Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

„UO RFZO usvojio je Pravilnik o izmenama i dopunama liste lekova, a pravilnik je upućen Ministarstvu zdravlja na dobijanja saglasnosti“, rečeno je Tanjugu u RFZO.

Na listu lekova je stavljeno novih 220 lekova, od čega su uvedena 172 preparata za lečenje bolesti koje je do sada pokrivalo obavezno osiguranje, dok je 48 preparata uvedeno za potpuno nove dijagnoze čije lečenje nije bilo pokriveno obaveznim osiguranjem.

Izmenama Pravilnika omogućena je i dostupnost za decu svih antibiotika  u obliku tableta i kapsula, bez plaćanja participacije, a ovi antibiotici biće dostupni i u obliku sirupa. Osim antibiotika deci će biti dostupni i lekovi  za alergije. 

„Na Listu lekova su stavljeni i novi lekovi za razlicita psihijatrijska, kardioloska, dermatoloska oboljenja, kao i lekovi za dijabetes, hronicnu opstruktivnu bolest pluća  i novi antibiotici za bolničku primenu", navode u RFZO.

Opširnije na linku.Marketing

Najnovije vesti