• „Mame su zakon“ traže od ministra Dmitrovića obeštećenje za 9.000 žena

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Udruženje „Mame su zakon“ tražilo je od ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića da isplati obeštećenje za 9.000 žena koje su tokom porodiljskog odsustva dobijale manju naknadu od minimalca.
     
    Udruženje takođe traži da Ministarstvo isplati i naknadu za tuđu negu i pomoć majkama koje su negovale decu sa invaliditetom u periodu pre 2018. godine.
     
    Pravni osnov za ove zahteve Udruženje „Mame su zakon“ nalazi u odlukama Ustavnog suda koje su stupile na snagu u maju ove godine, a kojima se ukidaju delovi članova 12 i 14 Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.
     
    U prvom slučaju Udruženje traži da Ministarstvo ispravi grešku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i obešteti sve majke koje su od 1. jula 2018. godine primale porodiljsku naknadu manju od minimalne zarade u Republici.
     
    Prema tvrdnji Udruženja u Srbiji ima ukupno 9.000 takvih žena, a od Ministarstva za brigu o porodici traže da nađe način da im isplati razliku u primanjima.
     
    „Mame su zakon“ navode da je Ustavni sud ukinuo i zakonsku odredbu po kojoj su majke koje su rodile decu sa invliditetom morale da biraju između prava na naknadu zarade i prava na isplatu pomoći za negu drugog lica. Traže takođe da to pravo treba da dobiju i majke kojima je zahtev za isplatu tuđe nege i pomoći ranije odbijen.
     
    Pismo ministru poslato je nakon što se pravnom timu Udruženja obratilo nekoliko hiljada žena koje su trpele loše posledice zbog primene neustavnih odredbi, kao i zbog nejasnih i nepreciznih informacija koje su službenici širom Srbije davali korisnicama prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
     

     

    Udruženje „Mame su zakon“ tražilo je od ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića da isplati obeštećenje za 9.000 žena koje su tokom porodiljskog odsustva dobijale manju naknadu od minimalca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]