Foto: Pixabay.com
Društvo

"Mame su zakon" traže od ministra Dmitrovića obeštećenje za 9.000 žena

Izvor: 
Tanjug Sre, 28/07/2021 - 08:13Udruženje "Mame su zakon" tražilo je od ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića da isplati obeštećenje za 9.000 žena koje su tokom porodiljskog odsustva dobijale manju naknadu od minimalca.
 
Udruženje takođe traži da Ministarstvo isplati i naknadu za tuđu negu i pomoć majkama koje su negovale decu sa invaliditetom u periodu pre 2018. godine.
 
Pravni osnov za ove zahteve Udruženje "Mame su zakon" nalazi u odlukama Ustavnog suda koje su stupile na snagu u maju ove godine, a kojima se ukidaju delovi članova 12 i 14 Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.
 
U prvom slučaju Udruženje traži da Ministarstvo ispravi grešku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i obešteti sve majke koje su od 1. jula 2018. godine primale porodiljsku naknadu manju od minimalne zarade u Republici.
 
Prema tvrdnji Udruženja u Srbiji ima ukupno 9.000 takvih žena, a od Ministarstva za brigu o porodici traže da nađe način da im isplati razliku u primanjima.
 
"Mame su zakon" navode da je Ustavni sud ukinuo i zakonsku odredbu po kojoj su majke koje su rodile decu sa invliditetom morale da biraju između prava na naknadu zarade i prava na isplatu pomoći za negu drugog lica. Traže takođe da to pravo treba da dobiju i majke kojima je zahtev za isplatu tuđe nege i pomoći ranije odbijen.
 
Pismo ministru poslato je nakon što se pravnom timu Udruženja obratilo nekoliko hiljada žena koje su trpele loše posledice zbog primene neustavnih odredbi, kao i zbog nejasnih i nepreciznih informacija koje su službenici širom Srbije davali korisnicama prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
 

 
MarketingNajnovije vesti