Siniša Ćosić
Društvo

IN MEMORIAM: Siniša Ćosić (1954 – 2021)

Izvor: 
J. T. Uto, 20/07/2021 - 15:04Poznati pančevački fotograf Siniša Ćosić preminuo je u ponedeljak, 19. jula, u 68. godini života posle duge bolesti.

Siniša Ćosić je bio svima dobro poznat sugrađanin, veliki majstor fotografije, ljubitelj muzike i umetnosti, kojeg su volele i uvažavale i kolege i komšije u njegovoj Margiti.  Bio je neumorni hroničar našeg grada, veliki poštovalac tradicije, pasionirani kolekcionar i fotoaparata i muzičkih ploča, čovek od god se imalo šta i čuti i naučiti. Nadasve poznat domaćin, veliki šaljivdžija i dobri duh svakog slavlja i proslave, a naročito se pamte one koje je sam organizovao, posebno za Đurđevdan, svoju krsnu slavu. Negovao je i čuvao i uspomene svojih prijatelja, ali i svih drugih koji znaju koliko je važno ostaviti za sobom neko svedočanstvo, u bilo kom vidu ili formatu –  bilo kao audio, foto ili video zapis. Mogli smo ga susresti subotom na pijaci, nekad kako maše s bicikla, u prolazu dok iz rukava uvek vadi dobar vic, nedeljom na starom buvljaku, ali i na rođendanima, krštenjima, svadbama… ili kako s velikom fotografskom torbom i okom objektiva kamere, pretvara neki trenutak u lepotu za sva vremena.

Siniša Ćosić je nakon završene osnovne škole otišao prvo na školovanje u Beograd (srednja škola) da bi potom upisao Akademiju lepih umetnosti u Veneciji, gde je usavšio svoju ljubav prema fotografiji. Po povratku u Pančevo prvo se zapošljava u tadašnjoj štampariji ,,6. oktobar” da bi potom prešao u ZOIL ,,Dunav” i tu ostao do kraja radnog veka. Nakon odlaska u penziju sasvim se posvetio fotografiji, muzičkom kolecionarstvu, kao i prebacivanju video zapisa sa starih kaseta u nove digitalne formate. Iza sebe je ostavio suprugu Ankicu i sina Marka, majku, sestru i ostalu rodbinu.

 

Vreme sahrane objavićemo naknadno.

 
MarketingNajnovije vesti