Društvo

Mihajlović: U Pančevu svaka šesta žena ne ide noću sama, u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac

Izvor: 
Beta Sre, 23/02/2022 - 12:35Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pokrenut projekat "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru", koji bi, prema njenim rečima, trebalo da poveća njihovu bezbednost, ali i da sruši stereotipe i stvori jednake mogućnosti za sve.

Kako se navodi u saopštenju Koordinacionog tela, Mihajlović je na predstavljanju tog projekta u Beogradu rekla da se o sigurnosti žena i devojčica malo govorila, kao i da su one izložene nasilju i manje bezbedne u javnom prostoru.

"U Pančevu svaka šesta žena ne ide noću sama, u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac da bi se osećala bezbednije. To je stvarnost koju živimo u svakom delu Srbije, bilo da je dan ili noć, autobus ili taksi ili pešačenje", rekla je Mihajlović.

Istakla je da će taj projekat način da dobiju egzaktne podatke, da znaju gde se i šta dešava, na osnovu čega će donositi određene odluke i podsetila da je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog unapređen zakonodavni okvir kao baza za sve naredne aktivnosti.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da će rezultati tog projekta i dobijeni podaci biti korišćeni u pripremi strategije za ljudska prava, kao i realizaciji postojećih strateških dokumenata, za predloge i aktivnosti zasnovane na tim podacima. "Da imamo argumentovane činjenice da dokažemo koliko je zao i nepotreban odnos prema ženama u javnom prostoru. To je u suprotnosti sa ljudskim pravima i osvojenim slobodama za žene i muškarce. Da menjamo prirodu moći - od moći nad nekim do moći za nešto", kazala je Čomić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ocenila je da ne postoji tačka na zemljinoj kugli gde je dostignuta rodna ravnopravnost.

"Nije samo fizičko nasilje - nasilje, većina nas je bila izložena nekom obliku. Moramo da radimo na povećanju svesti žena, da se osećaju sigurno i da je država uz njih, da imaju kome da se obrate. Ovaj projekat obuhvata i grantove za sedam ustanova za zaštitu žrtava nasilja", istakla je Kisić Tepavčević.

Šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović izjavila je da statistike govore da je dom najmanje bezbedno mesto za ženu, a javni prostor i nasilje nad ženama koje se tu odvija pomalo zanemarujemo, iako je i te kako prisutno.
MarketingNajnovije vesti