Društvo

Ministar: Prosvetnim radnicima stiže povećanje plata

Izvor: 
Beta Ned, 28/08/2016 - 10:05


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da prosvetni radnici nemaju razloga za proteste i štrajkove i da je povećanje njihovih plata i zvanično najavljeno u Skupštini Srbije.

"Povećanje je zvanično najavljeno i u Skupštini Srbije. Očekujem već u oktobru da prosvetari budu prvi na redu, a procente i formule određivaće Vlada Srbije i Ministarstvo finansija", izjavio je ministar.

Šarčević je rekao da su prilikom obračuna plate za jul prosvetari bili oštećeni, usled drugačijeg tumačenja Zakona o radu, i dodao da je reč o 416 miliona dinara koji će im biti vraćeni.

"Svakog dana se bavim tim problemom, zakazao sam sastanak sindikatima i za utorak i mogu da obećam da će im u septembru biti vraćen taj novac. Verujem da nemaju razlog za protest i štrajk, jer smo razgovarali, počeli saradnju na rešavanju problema koji se tiču zaposlenih, uključeni su u radne grupe za raspoređivanje viškova... Dali su sto dana Vladi Srbije i našem ministarstvu", rekao je on.

Ministar je ponovio da će se školstvo u Srbiji značajno menjati u budućnosti: "Dao sam tvrdo obećanje i nikada od svojih obećanja nisam odustao".

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je za 31. avgust, dan pre početka nove školske godine, protestni skup simbolično nazvan "U pet do 12", na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi ukazali na probleme u obrazovnom sistemu i moguće načine rešavanja.
MarketingNajnovije vesti