Aleksa Borković
Društvo

Nagrada za mladog Pančevca na Međunarodnom festivalu „Filmski front“

Pančevo, Pon, 04/11/2019 - 17:37
Ivana VlajovicNa nedavno održanom Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma „Filmski front“ u Novom Sadu Pančevac Aleksa Borković osvojio je nagradu za najbolju kameru u konkurenciji Srbija/region za film „Bambilend“, reditelja Danila Stanimirovića.

Analizirajući film, kaže Aleksa za naš portal, greške mogu da se vide, ali se nada da „ta mikro odstupanja od nekih školskih kadrova, postavke svetla i svega ostalog daju neku malu naznaku autentičnosti“.

Aleksa Borković
tim_1017.jpg

Sa snimanja filma „Bambilend“

Aleksa je student treće godine na smeru digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, a do njegovog interesovanja za film došlo je sasvim slučano prilikom njegovog prvog odlaska u Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu.

„Možda svega ovoga ne bi ni bilo da nije bilo programiranja. U Centar za talente dožao sam upravo zbog toga. Jedan drugar je išao na sekciju za film i ja sam iz radoznalosti otišao tamo. Na pozivreditelja Ivana Rakidžića, koji vodi ovu sekciju, volontirao sam i na snimanju filma „Razbojnici Banata“, što je bilo moje prvo iskustvo na dugometražnom formatu“, kaže Aleksa, dodajući da je prvi put uzeo kameru u ruke kao saradnik portala 013info, a snimatelja Aleksandra Tokina smatra i svojim prvim mentorom, od koga je naučio osnove snimanja.

Fakultet za medije i komunikacije koji pohađa, prema njegovim rečima, svoje studente najviše sprema za režiju, ali u isto vreme kroz dizajn, fotografiju i razne druge umetnosti daje neka šira znanja.

„Ja sam u osnovi krenuo ka režiji i ka tome idem i dalje. Samo smatram da sada kao reditelj još uvek nemam šta da snimam. Režija zahteva vreme, da stekneš neko životno iskustvo, šire znanje. I nemam nikakav problem da sačekam sa tim, kao što ne vidim ni problem,da dok se ne budem bavio režijom, da se bavim snimanjem“, kaže ovaj dvadestdvogodišnjak.

O svojim planovima za budućnost Aleksa kaže:

„Sad sam, za naše prostore, na malo ozbiljnijim snimanjima. Radio sam neke serije. Trenutno za RTS snimam jednu sjajnu emisiju „Na veslu priča“ koja se snima na lokacijama širom Srbije, a pojedine epizode su snimane i u regionu. Za sad, plan mi je da nastavim da snimam filmove. Ne znam šta će biti za 10 godina. Možda budem pilot, to mi je neka skrivena ambicija“.

Nagrada za najbolju kameru sa Festivala „Filmski front“ nije prva Aleksina nagrada.Još 2015. godine snimio je nekoliko kratkih filmova sa kojima je osvojio više nagrada, što ga je dodatno motivisalo da se bavi ovom umetnoću.
MarketingNajnovije vesti