Pixabay
Društvo

Narodna kuhinja u Pančevu

Izvor: 
RTV Vojvodina Čet, 14/09/2023 - 16:31Narodna kuhinja u Pančevu, od nedavno je programska aktivnost Crvenog krsta Pančevo. Novina je i to da osim u samom gradu, od 1. septembra, korisnici i u naseljenim mestima dobijaju kuvane obroke, za razliku od prethodnog perioda kada su ostvarivali pravo na pakete sa namirnicama, na mesečnom nivou.

Kuvani obroci za socijalno ugrožene sada stižu i do pančevačkih sela. Distribuiraju se na punktovima pri mesnim zajednicama dok u samom gradu, kao i do sada, u Klubovima za stara lica. Dnevno se sada podeli oko 1000 obroka, 600 u naseljenim mestima i oko 400 u Pančevu.

Obroci se pripremaju i distribuiraju svakoga dana za šest dana u nedelji.

"Kuvani topli obrok ne može ništa da zameni, pre svega to našim sugrađanima, kojima je ovo jedini obrok u toku dana, znači sigurnost da će svakoga dana u isto vreme i na isti način dobiti topli obrok. Naš cilj je da dođemo i do onih korisnika koji nisu bili u mogućnosti da dođu do kuvanih obroka iz različitih razloga, pomoći odmah i u trenutku kada se neko pojavi i kada kaže da ima tu vrstu problema. Tu je uloga Crvenog krsta da može da odreaguje i trenutno pomogne jer nekada je ta mala ali trenutna pomoć najdragocenija",  kaže Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Narodna kuhinja u Pančevu postoji tri decenije i predstavlja važan vid pomoći najugroženijim sugrađanima. U pančevačkom Crvenom krstu se nadaju da će uz pomoć privrede, donacija, uspeti i da obogate obroke.

Inače, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredeljuje sredstva za obezbeđivanja 10 osnovnih artikala hrane prema utvrđenom normativu za devet meseci po korisniku. Grad Pančevo je obezbedio nedostajuća sredstva za potrebe pripreme i distribucije kuvanih obroka za svih 12 meseci . Za tu namenu, u naredne tri godine, opredeljeno je, nešto više od 141 milion dinara.

 
MarketingNajnovije vesti