Narodni muzej Pančevo
Društvo

Narodni muzej Pančevo: Kako vreme odmiče – problema je sve više

Pančevo, Uto, 15/08/2017 - 08:50
Vladimir Đoković


 

Zgrada Narodnog muzeja Pančevo je spomenik kulture od velikog značaja, deo prostorno kulturno istorijske celine “Staro gradsko jezgro”. Kako se konstatuje u programu rada za 2018. godinu “brojni nedostatci uslovljeni neulaganjem u održavanje zgrade Muzeja tokom dužeg vremenskog perioda i dalje nisu otklonjeni, a naravno kako vreme odmiče, problema je sve više”.

Sečenje vlage u prizemlju zgrade urađeno je 2006. godine a 2015. godine saniran je krov i tako zaustavljeno prokišnjavanje.

Ipak, posle “sečenja vlage” ostala je nedovršena sanacija dela prostora Muzeja pa za vraćanje muzejskih zbirku u prostorije depoa još uvek nema uslova. Zbirke su u prostoru predviđenom za stalnu muzejsku postavku pa nove stalne postavke nema – jer nema prostora.

U zapadnom krilu Muzeja vodovodna mreža je u prekidu što “ugrožava bezbednost samog objekta, ali i pokretne kulturne baštine”. Veoma loše je i stanje ukupne električne i vodovodne instalacije “što ugrožava bezbednost čitave zgrade i zbirki”. A istu ocenu “veoma loše stanje” u programu rada Muzeja za 2018. godinu dobila je i stolarija u čitavoj zgradi. Takvo stanje prozora i vrata “uslovljava prekomeran utrošak energije za grejanje i hlađenje” – konstatuje se u ovom dokumentu. 
MarketingNajnovije vesti