NDNV
Društvo

NDNV: Tražimo hitno obrazloženje smena Upravnog odbora Libertatee

Izvor: 
021 Pet, 21/02/2020 - 18:45Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas zabrinutost zbog hitne smene Upravnog odbora jedinog lista na rumunskom jeziku u Vojvodini u Novinsko-izdavačkoj ustanovi (NIU) Libertatea i poziva Nacionalni savet rumunske manjinske zajednice da hitnost promena u najvišem telu upravljanja tog lista obrazloži javnosti.
 
Prema informacijama iz redakcije lista Libertatea do smene u toj medijskoj kući je došlo nakon dužeg perioda pritisaka na novinare i saradnike, a bez transparentnosti u obrazloženju odluka o smeni i o imenovanju novih članova tog tela, naveo je NDNV.
 
To novinarsko udruženje zatražilo je od osnivača lista da svaku promenu koja može da utiče na autonomiju rada redakcije jasno i transparentno obrazloži kako novinarima i novinarkama tog lista, tako i široj zajednici.
 
"Nedopustivo je da se smene u značajnim institucijama nacionalnih manjina odvijaju na telefonskim sednicama, bez konstruktivne rasprave i obrazloženja takvih inicijativa. Pozivamo Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine da poštuje profesionalne standarde u oblasti informisanja i da se suzdržava od političkih upliva u rad redakcije lista NIU Libertatea", piše u saopštenju.
 
NDNV je dodao da podržava novinare koji su otvoreno progovorili o pritiscima koje trpe u redakcijama. "Neophodno je da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina", navodi se u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti