• Nedelja u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Protekla nedelja u Pančevu završena je nizom događaja iz oblasti umetnosti, kulture i sporta. Osveženje pokretačkim duhom avangarde u svetu muzike, velika sportska pobeda i ostvaren san  našeg sugrađanina, bili su odličan uvod u proteklu nedelju obeleženu različitim manifestacijama.

    • Nova festival

    „Nova“ osvojila pančevačku publiku

    Prošlog vikenda, Pančevo je bilo mesto susreta nove i avangardne umetnosti, gde su izvođači sa različitih prostora imali priliku da prezentuju neki sasvim novi zvuk i neke sasvim nove pravce u izražavanju, koju pančevačka publika do sada nije imala priliku da čuje.

    Festival je otvoren izložbom „Dvadeset lakih komada – izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom“ koju je postavio Andrea Placi, odgovorni urednik edicije Klasici stripa Republike.

    U okviru muzičkog programa, nastupali su Judžin Čedborn i Šreder Duo koji dolaze iz SAD i Nemačke,  mađarski sastav 12z, Bratko Bibič & The Medleys iz Slovenije, pančevački sastav ,,A Klang’’ i Ana Sofrenović. Nova Festivala održan je u organizaciji udruženja “KomunikArt”, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

    • Šampioni

    Doček Dušana Borkovića

    Pančevci su imali priliku da pozdrave Dušana Borkovića, najboljeg srpskog automobilistu, prvaka Evrope u šampionatu turing automobila. Građani su ispred Gradske uprave, zajedno sa srpskim automobilskim asom, proslavili osvajanje ove istorijske titule i čestitali mu na ogromnom uspehu, koji je po drugi put doveo Srbiju do pobedničkog trona Evrope. On im je zahvalio na podršci i dočeku.

    Pančevac Miloš Gašović pobednik „Novosadskog maratona“

    Miloš Gašović, dugoprugaš iz Pančeva, pobedio je na 23. Novosadskom maratonu, koji je tradicionalno održan u najvećem vojvođanskom gradu. Gašović je stazu dužine od 42.195 metara, pretrčao za dva sata, 48 minuta i 29 sekundi i zasluženo mu je pripao šampionski pehar.

    • Gostovanja

    Druženje sa piscem

    Raša Popov, dugogodišnji televizijski novinar ,pripovedač najpoznatijih domaćih TV serija „Fazoni i fore“, „Radost saznanja“, Šešir bez dna“ i mnogih drugih, gostovao je u dvorani Apolo u okviru programa Doma omladine. Program za decu, vodio je pesnik i prevodilac Miljurko Vukadinović, dobitnik  medalje „Eminesku”.

    Predavanje o zdravlju

    U Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, održano je predavanje na temu „Zašto nemamo ni prosečno zdravlje na početku XXI veka.”  Gost je dr. primarijus Mirjana Babić Simić.   

    • Humanitarne akcije

    Učenici škole „Mara Mandić“ ostali bez užina

    Akcija SAKUPI UŽINU ZA DRUŽINU, organizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Pančevo, kao pomoć đacima škole za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mara Mandić’’.Škola je nakon osam godina finansiranja iz budžeta Grada Pančeva, ove godine ostala bez predviđenih sredstava za đačku užinu.

    Predstava ,, Mačak u čizmama’’ Dečje scene “Pođi tuda…“ održana je u petak, 16. Oktobra, a od prihoda dobijenih od ulaznica, sakupljen je novac za učenike ove škole. Za 150 učenika škole “Mara Mandić“ do kraja prvog polugodišta neophodno je da se sakupi 180.000 dinara.

    Akcija još uvek traje, otvoren je račun za individualne donacije:

    Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić“ Pančevo, Cara Dušana 34

    Direktor škole Branko Kurilj, tel. 013/353-284, mail: [email protected], Mat.br: 0800645

    Žiro račun za donacije: 840-4652760-54 / Uprava za trezor.

    „Čepom do osmeha”

    Pančevci su i protekle nedelje uspešno sakupljali plastične čepove za recikliranje, sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu. Akcija „ČEPOM DO OSMEHA“ je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje Vanje Petković iz Novog Sada, koja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije. U našem gradu, akcija je pokrenuta prošle godine, a danas je podržavaju brojne institucije i kompanije. Vrtići i škole su za sada najaktivniji i najradije se odazivaju. Akcija još uvek traje.

    U  Pančevu se čepovi sakupljaju na sledećim lokacijama:

    SMS FITNESS klub, Maksima Gorkog 141

    prodavnica tepeta TAPETINO, ugao Svetog Save i Braće Jovanovića

    turistička agencija VOYAGER, Vojvode Radomira Putnika 3a

    poslastičarnica POPOVIĆ, Vojvode Radomira Putnika

    NVO „Kompas” u Domu omladine

    OŠ „Branko Radičević”

    OŠ „Sveti Sava”

    OŠ „Stevica Jovanović”

    OŠ „Vasa Živković”

    OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”

    OŠ „Sava Žebeljan” iz Crepaje

    OŠ „Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca

    OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Banatskog Novog Sela

    OŠ „Vuk Karadžić” iz Starčeva

    • Kulturno- umetničke večeri

    Promocija romana Olgice Marinković „Jelena“

    U Gradskoj biblioteci Pančevo, održana je promocija romana Olgice Marinković „Jelena“.

    Istinita priča o golgoti jedne hrabre banatske žene u vihoru II svetskog rata. O knjizi je govorila – Jasmina Stojčić, profesorka francuske književnosti i autorka.

    Dokumentarni film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita”

    U Galeriji Bate Mihajlovića, prikazan je autorski film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rit”, koji je napravio Milivoj Vučanović- Mile, član Prirodnjačkog društva „Gea” i čuvar prirode u oba ova područja.

    Tokom terenskih obilazaka, Mile je kamerom beležio prirodne zanimljivosti i lepote, ali i vredne istraživačke i naučne nalaze. Od snimaka iz perioda 2008 – 2014. godine, u različita godišnja doba, napravio je autorski film.

    Prikazani su i faktori ugrožavanja, ali i pozitivni primeri, kroz aktivnosti volontera PD „Gea“, koje doprinose smanjenju negativnog uticaja čoveka na prirodu.

    Izložba fotografija „Trgovina ljudima u fokusu“

    Izložba fotografija „Trgovina ljudima u focus”  otvorena je protekle nedelje u izložbenom prostoru Gradske biblioteke. Cilj je da na što realniji i slikovitiji način približi problematiku trgovine ljudima građanima Pančeva. Nastala je kao produkt istoimenog projekta finansiranog od strane grada Pančeva sprovedenim od strane Tima za borbu protiv trgovine ljudima Terenske jedinice Crvenog krsta Pančevo.

    Izložba fotografija će biti otvorena do 25. oktobra.

    • Koncerti

    Koncert ansambla “Makedonija“ u Apolu

    U dvorani „Apolo” održan je koncert ansambla „Makedonija” iz Skoplja koji je organizovan u saradnji s KUD-om „Stanko Paunović” i Domom omladine Pančevo.

    Ansambl „Makedonija”  bavi se negovanjem makedonske kulture, kroz tradicionalno pevanje, igranje i sviranje i sastavljen je od najboljih studenata etnokoreologije s nekoliko muzičkih fakulteta u Makedoniji.

    Koncertom u „Apolu” završena je turneja po Srbiji, koja je organizovana u saradnji sa Nacionalnim savetom Makedonaca u Srbiji, Domom Omladine Pančevo, pevačkom grupom „Toše Proeski” Kačarevo, Udruženjem „Vardar” Kačarevo, Omladinskim forumom Makedonaca, Udruženjem „Ilinden” iz Leskovca, Leskovačkim kulturnim centrom i Udruženjem Makedonium.

    Veče klarineta u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“

    U sali Muzičke škole „Jovan Bandu”, održan je koncert klasične muzike „Veče klarineta“ koje je priredio ansambl „Clarone di Bandur”.

    Sastav čine bivši i sadašnji đaci Muzičke škole „J. Bandur” – Ileš Ferenc (Mađarska), Kiš Šamu, Albert Alfeldi, Vukašin Gogoš i Vladimir Stanišić.

    Toxic Weekend u Apolu

    „Toxic Weekend”, ranije poznat kao „Vam dam malo panka”, obeležio je kraj nedelje u dvorani „Apolo”. Podršku pančevačkim bendovima pružili su i bendovi iz Beograda i okoline.

    Nastupali su Mister No, FULL SPEED AHEAD Pančevo, Jorgovani i Gavrilo Princip,  S.U.S, Cigla in D Vugla, Boxer i Vox populi.

     

    Emilija Šimšić

    Protekla nedelja u Pančevu završena je nizom događaja iz oblasti umetnosti, kulture i sporta. Osveženje pokretačkim duhom avangarde u svetu muzike, velika sportska pobeda i ostvaren san  našeg sugrađanina, bili su odličan uvod u proteklu nedelju obeleženu različitim manifestacijama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]