Grafit Foto: scontent.net
Društvo

Neophodni konkretni rezultati inkluzije Roma

Izvor: 
Beta Ned, 12/06/2016 - 14:27Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović, izjavila je da regionalni projekat „Integracija Roma 2020", znači da će se gledati konkretni rezultati zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i izdavanja ličnih dokumenata pripadnicima romske populacije.  
Ona je, gostujući na RTS-u, kazala da će se kroz proces pregovaranja za Poglavlje 23 pratiti dostignuća Srbije u ovoj oblasti.  
„I pre ovih najava iz Brisela, mi smo čitavo polje inkluzije Roma uneli u Akcioni plan za poglavlje 23. Uneli smo konkretne mere i aktivnosti koje želimo da postignemo i predvideli finsijska sredstva", rekla je Suzana Paunović.  
Prema njenim rečima, to je i obaveza prema 147.000 gradjana romske nacionalnosti koji žive u Srbiji, a tek nakon toga i obaveza u procesu pregovaranja za članstvo u Evropskoj uniji (EU).  
„Regionalni projekat „Integracija Roma 2020" kreiraće se u Beogradu i kroz učestvovanje u njemu pokazujemo koliko je regionalna saradnja važna u pogledu politike, ekonomije, ali i socijalnih pitanja", istakla je direktorka.  
Glavni cilj projekta biće pomoć u smanjenju društveno-ekonomskog jaza izmedju Roma i ostalog stanovništva u zemljama Zapadnog Balkana. Projekat se realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.MarketingNajnovije vesti