Petrohemija Foto: Petrohemija
Društvo

NIS preuzeo pančevačku Petrohemiju

Izvor: 
Tanjug Pet, 24/12/2021 - 13:13Ministarstvo privrede, NIS i Petrohemija potpisali su danas ugovor o strateškom partnerstvu kojim će NIS postati vlasnik 90 odsto akcija Petrohemije, dovršiti dokapitalizaciju u visini od 150 miliona evra, kao i izgradnju za postrojenja za proizvodnju polipropilena.

Ugovor su, u Ministarstvu privrede, potpisali ministarka Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

Ugovor predviđa da NIS svoj udeo u akcijama Petrohemije poveća sa sadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija, kao i da izgradnji polipropilen postrojenje od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Kako je saopšteno, strategija daljeg razvoja Petrohemije zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, a zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekta iz oblasti zaštite životne sredine.

Cilj strateškog partnerstva je obezbeđivanje dugoročno održivog poslovanja HIP Petrohemije i jačanje njene konkurentosti na tržištu.

NIS ovim poslovnim iskorakom nastavlja diverzifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis.
MarketingNajnovije vesti