Društvo

NIS: U 2021. unapređeno poslovanje, u pančevačkoj Rafineriji najveći obim prerade od 2009. godine

Izvor: 
013info Pon, 21/02/2022 - 12:20NIS grupa je u 2021. godini značajno unapredila finansijske i operativne rezultate u poređenju sa prethodnom godinom, zahvaljujući čvrstoj finansijskoj disciplini i fokusiranosti na prioritetne razvojne projekte, uz povoljnije tržišne uslove, saopšteno je iz ove kompanije.

Neto dobit grupe u prošloj godini je, kako navodi NIS, iznosila 21 milijardu dinara, dok je u 2020, usled posledica pandemije koronavirusa, zabeležen gubitak od 7,6 milijardi dinara.

„Pokazatelj EBITDA u izveštajnom periodu iznosi 53,2 milijarde dinara, što je 3,4 puta bolji rezultat od ostvarenog godinu dana ranije. U razvojne projekte tokom 2021. godine investirano je 20,2 milijarde dinara. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 217,8 milijardi dinara, što je 21 odsto više u odnosu na obaveze iz 2020. godine. Prosečna cena nafte tipa „Brent Dtd“ u izveštajnom periodu bila je 70,7 dolara po barelu, odnosno 70 odsto više nego godinu dana ranije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaju da su u istom periodu , takođe, ostvareni i značajni operativni rezultati.

„Ukupno je proizvedeno 1,194 miliona uslovnih tona nafte i gasa, a ukupno je u rad pušteno više od 40 razradnih i istražnih bušotina u Srbiji i Rumuniji. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,945 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je 9 odsto više nego u 2020. godini, ali i najveći obim prerade od 2009. godine. Rekordni rezultati ostvareni su i u oblasti prometa, jer je ukupno prodato 4,031 miliona tona naftnih derivata, što je 14 odsto više nego godinu dana ranije. Uz rast maloprodaje i izvoza, NIS je nastavio modernizaciju maloprodajne mreže i u 2021. godini otvorio 10 novih i rekonstruisanih objekata u Srbiji, među kojima i prvu benzinsku stanicu na novom auto-putu „Miloš Veliki“. U oblasti energetike nastavljena je izgradnja Termoelektrane-toplane „Pančevo“ čije se puštanje u rad očekuje tokom 2022. godine. Krajem 2021. godine predstavnici NIS-a, Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i HIP Petrohemije potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu u skladu sa kojim će NIS povećati vlasnički udeo u HIP Petrohemiji na 90% osnovnog kapitala  uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina“, precizira se u saopštenju.

Takođe, navodi se i da je značajno unapređena i bezbednost na radu, a indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen 10 odsto u odnosu na 2020. godinu.

U ekološke projekte, prema podacima koje je NIS dostavio medijima, investirano je više od 355 miliona dinara, dok je u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu uložio više od 315 miliona dinara.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da je iza kompanije veoma izazovan period u kom je očuvana stabilnost NIS-a, uz prošinje poslovanja na oblast petrohemije.

„Uspešno sprovođenje Ugovora o strateškom partnerstvu sa HIP Petrohemijom i Vladom Srbije za nas ostaje prioritet i u narednim godinama. Domaćinsko poslovanje omogućava nam da mirnije planiramo dalju modernizaciju svih segmenata biznisa i u 2022. godini planiramo investicije u iznosu od 25 milijardi dinara. Međutim, tržište je i dalje nestabilno, pa je neophodno da nastavimo sa sprovođenjem poslovnog modela koji se pokazao uspešnim u kriznom periodu. To znači snažnu finansijsku disciplinu, fokusiranost na ključne projekte, stalni profesionalni razvoj naših zaposlenih i doprinos boljitku šire zajednice“, reekao je Tjurdenjev.

 
MarketingNajnovije vesti