• Nova stranka: Rekviziti iz filma „Maratonci“ izbačeni iz Crvenog magacina u Pančevu na ulicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nova stranka saopštila je da su klavir, krevet za pokojnika i regal iz kuće Topalovića, rekviziti korišćeni za snimanje kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“, bili izbačeni na ulicu u Pančevu.

    Rekviziti su do sada čuvani u takozvanom Crvenom magacinu u Pančevu, a Nova stranka navodi da su se na ulici našli čuveni klavir na kojem je Seka Sablić svirala u ulozi Kristine, krevet za umirućeg sa početka filma i regal iz kuće Topalovića.

     

    Nova stranka dodaje da su prolaznici s negodovanjem reagovali na prizor koji su zatekli ispred Crvenog magacina, posle čega su rekviziti vraćeni unutra.

    Gradski odbor Nove stranke Pančevo istakao je da je prizor rekvizita izbačenih iz objekta, koji datira iz 18. veka i proglašen je spomenikom kulture, predstavlja sliku stanja u kojem se kultura u Srbiji danas nalazi.

     

     

    „Srozana na najnižu lestvicu, u zemlji u kojoj se kao sistem vrednosti propagiraju rijaliti šou programi i prizeman rečnik sa javnih frekvencija, nažalost za posledicu ima i pomenuti slučaj u Pančevu. To je sistem vrednosti aktuelnog režima koji upravo kulturu, kao jedno od najoštrijih oruđa za kritiku, doživljava kao svog najvećeg neprijatelja“, navodi se u saopštenju Nove stranke.

    Inače, film Slobodana Šijana „Maratonci trče počasni krug“ sniman je na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u Pančevu.

    Kuća Topalovića nalazi se na Kosančićevom vencu u Beogradu, a kuća Bilija Pitona na Topčideru. Scena gde je Laki pregazio gospodina Rajkovića snimana je u Pionirskoj ulici na Košutnjaku.

    U Pančevu je snimana čuvena scena obračuna između Topalovića i Bilija Pitona, kao i scena gde Đenka viče da ponovo radi bioskop, koja je snimana na Gimnazijskom trgu u ovom gradu.

    Nova stranka saopštila je da su klavir, krevet za pokojnika i regal iz kuće Topalovića, rekviziti korišćeni za snimanje kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“, bili izbačeni na ulicu u Pančevu. Rekviziti su do sada čuvani u takozvanom Crvenom magacinu u Pančevu, a Nova stranka navodi da su se na ulici našli čuveni klavir na kojem je Seka Sablić svirala u ulozi Kristine, krevet za umirućeg sa početka filma i regal iz kuće Topalovića. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo