Podrška porodici s decom u Pančevu

Novac samo za prvo dete, trojke i četvorke

Pančevo, Sre, 13/01/2016 - 12:13
Ivana Predić

Nakon što je krajem prošle godine održan tradicionalni prijem porodica koje imaju trojke kod gradonačelnika, kako bi mališanima prvi čovek grada uručio novogodišnje paketiće i novac u iznosu od 20.000 dinara do detetu, našoj redakciji javilo se nekoliko majki koje je zanimalo zbog čega porodice sa troje dece od lokalne samouprave ne dobijaju nikakvu novčanu pomoć. 

Prema Gradskoj Odluci o finansijskoj podršci porodicama sa decom lokalna samouprava prilikom rođenja trojki (i četvorki) daruje 1.000 evra po detetu, i do njihove navršene desete godine isplaćuje određenu novčanu pomoć (20.000 dinara po detetu). Odluka predviđa i jednokratnu pomoć za prvorođeno dete u porodici u iznosu od 20.000 dinara, dok svako novorođeno dete ima pravo na novačnu pomoć od 5.000 dinara (bebi-paket). Nezaposlene porodilje takođe dobijaju novčanu pomoć. Međutim, novac za drugo, treće i svako naredno dete lokalna samouprava ne obezbeđuje. Pančevo ima negativan prirodni priraštaj, a stručnjaci tvrde da bi rođenje trećeg deteta u takvim opštinama moglo da dovede do povećanja nataliteta. Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku objasnila je za naš portal zbog čega porodice za treće dete ne dobijaju nikakvu novčanu pomoć:

„Sa stanovništa zakondavstva nama, kao lokalnoj samoupravi, nije data mogućnost da toliko stimulišemo natalitet. Smatramo da porodice koje premašuju prostu reprodukciju, a to su one koje imaju trojke, treba da budu posebno podržane. One se dramatično razlikuju od porodica koje imaju troje dece. Razlika u godinama podrazumeva i određenu dinamiku raspodele troškova, pa deca mogu jedan od drugih da nasleđuju odeću i knjige, što kod trojki nije slučaj.“

Ona je dodala da „finansije ne mogu da utiču na povećanje nataliteta“, i da nije u planu uvođenje novčane pomoći za drugo, treće i svako naredno dete. Suzana Jovanović je istakla da Grad subvencioniše boravak dece u vrtiću, tako što drugo dete u porodici ima popust, dok treće i svako naredno dete pohađa Predškolsku ustanovu o trošku gradskog budžeta. Takođe, lokalna vlast dotira i boravak u odmaralištima na Divčibarama, tako da svi mališani plaćaju boravak od sedam dana samo 3.000 dinara, dok oni čije su porodice korisinici socijalne pomoći letuju i zimuju besplatno.

Beograd, Novi Sad, Jagodina neke su od lokalnih samouprava sa primerima dobre prakse u izdvajanju novca za rođenje dece. U Jagodini svako novorođeno dete dobija jednokratnu pomoć od 200 evra, a četvrto, peto i svako sledeće taj iznos prima do punoletstva. Usvajanjem Građanskog zakonika koji predviđa novčanu naknadu za treće dete do njegovog punoletstva, i država bi trebalo dodatno da doprinese podsticanju rađanja trećeg deteta.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti