• Novac za subvencije boravka dece u pančevačkim privatnim vrtićima rebalansom budžeta za 2019. prenamenjen u druge svrhe. Roditelji čekaju budžet za 2020. godinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uprkos najavi nadležnih, subvencija za novoupisanu decu u privatnim vrtićima u Pančevu nema, epilog je višemesečne borbe roditelja da dobiju odgovore od Gradske uprave kada će se početi sa isplatom istih. Međutim, roditelji i dalje ne gube nadu da će u budžetu za 2020. godinu biti odvojena sredstva za ovu namenu.

    Na Peticiju roditelja, koju su 4. decembra uputili gradonačelniku Saši Pavlovu, pre nekoliko dana stigao je odgovor od Tatjane Božić, članice Gadskog veća zadužene za obrazovanje, u kome se navodi da je u Pančevu do skoro postojao samo jedan registrovani privatni vrtić „Kefalica“ i da je Grad sufinansirao troškove boravka 40 dece, po istom principu kao i u državnoj predškolskoj ustanovi – sa 80 posto.

    „Napominjemo da je postojala dobra volja i namera da se ovo sufinansiranje proširi na više dece, ukoliko se otvori još neki privatni vrtić, međutim kako je nama Rešenje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kojim se utvrđuje da PU „Zabavnik“ u Pančevu ispunjava uslove za početak rada i obavljanje delatnosti, stiglo tek 8. novembra, tada je već bio utvrđen rebalans gradskog budžeta, kojom prilikom su sredstva prenamenjena za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog gradskog vrtića“, stoji u odgovoru Tatjane Božić roditeljima.

    Međutim, rebalans gradskog budžeta koji je predvideo smanjenje naknade dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač pravno ili fizičko lice za 12.000.000, sa 21.600.000 na 9.600.000 dinara, u Skupštini grada usvojen je tek skoro mesec dana kasnije, na zasedanju 6. decembra. Deo novca, odnosno 4.000.000 dinara, tim rebalansom prenamanjen je za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog gradskog vrtića, ali Božić u svom odgovoru nije precizirala gde je otišla razlika od još osam miliona dinara.

    Takođe, roditelji se pitaju, zašto Grad, ako je došlo do kašnjenja otvaranja novog vrtića, nije subvencionisao boravak dece u već otorenom vrtiću „Kefalica“ što je činio prethodnih godina, a za rešenje ovog problema, kako kažu, obratili su se i predsedniku Republike, predsednici Vlade Srbije, predsedniku Pokrajinske vlade, ministarki Slavici Đukić Dejanović, a mail-ove su poslali i na adrese ministarstava za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

    Bez obzira na sve, roditelji ne gube nadu da će se rešavanjem ovog problema pozabaviti i gradonačelnik Pančeva i odgovoriti im na peticiju, kao i da će nadležni obećanje dato početkom septembra ispuniti tako što će u budžetu Grada za 2020. godinu odvojiti sredstva za ove subvencije i omogućiti da deca, za koju nije bilo mesta u gradskoj predškolskoj ustanovi, ostvare prava kao i sva druga.

    Predlog budžeta Grada za 2020. godinu pred odbornicima gradske Skupštine naći će se 30. decembra.

    Uprkos najavi nadležnih, subvencija za novoupisanu decu u privatnim vrtićima u Pančevu nema, epilog je višemesečne borbe roditelja da dobiju odgovore od Gradske uprave kada će se početi sa isplatom istih. Međutim, roditelji i dalje ne gube nadu da će u budžetu za 2020. godinu biti odvojena sredstva za ovu namenu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]