Društvo

Od pokrajine zatražena saglasnost za preimenovanje Mučeničke i ulice Matije Gupca, kao i za Park Reformacije

Pančevo, Sre, 13/09/2017 - 10:14
Vladimir Đoković

Grad Pančevo je odmakao u inicijativi da ulice u Pančevu dobiju Miladin Popović i Dragutin Ilkić Birta kao i da jedan park ponese ime Parka Reformacije. Gradsko veće odlučilo je da ove predloge uputi Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu kako bi za promenu dobili prethodnu saglasnost.

Ulica Mučenika prema predlogu “Srpske Sparte” trebalo da ponese ime Miladina Popovića, trofejnog sportiste i sportskog radnika, koji je bio i sportski funkcioner ali i mecena sportista. Na novinarsko pitanje ko su mučenici po kojima se sada ulica zove član Gradskog veća i predsednik gradske komisije za davanje imena ulicama Nemanja Rotar znao je odgovor. Reč je o Srbima Borčanima koji su strane vlasti tokom Prvog svetskog rata uhvatile i pobile u blizini ulice. U blizini im je već dugo spomenik a postoji i Trg Mučenika.

Na inicijativu velikodostojnika Reformatske hrišćanske i Slovačke evangeličke crkve u Srbiji predloženo je da se park u Vojlovici,u kojem se crkve ovih konfesija i nalaze, ponese ime Park Reformacije. Rotar je objasnio da je ovo prvo imenovanje parka u Pančevu a i ove godine obeležava se pola veka Reformacije. Jedinstveni prostor parka i omanjeg trga u Vojlovici sada nosi ime Vojvođanskih brigada. A kako Rotar istakao samo bi park dobio novo ime dok bi trg imao dosadašnje ime.

Treća inicijativa je promena imena ulice Matije Gupca u pančevačkog pisca Dragutina Ilkića – Birte i to na inicijativu Istorijskog arhiva. Pančevački pisac dobio je nagradu na jugoslovenskom konkursu za kratki roman u Rijeci 1963. godine i to za novelu Siroti krivci. A na književnom konkursu u Zagrebu 1972. godine nagrađen je njegov roman “Pohod”. Dragutin Ilkić- Birta objavio je i novelu “Markiz u ložionici” kao i zbirku priča “Nekad cvale bele ruže”. Marketing

Najnovije vesti