• Od septembra đaci u novom dnevnom boravku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon četiri godine čekanja na novu zgradu, učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ Pančevo, od 1. septembra, moći će da koriste prostorije novog objekta za nastavu, ishranu i produženi boravak.

    Montažna kuća od oko 220 kvadratnih metara je u potpunosti završena, a trenutno se izvode radovi na duplom priključku za struju i vodu radi obezbeđivanja protivpožarne zaštite. Prema rečima Branka Kurilja, direktora škole, radovi će biti gotovi do početka nove školske godine. Takođe, u toku su radovi i na sanaciji štete nakon nevremena u Pančevu. Grad je oštetio fasadu na novoj zgradi, krov na pomoćnom objektu, kao i krov i plastenike u Dnevnom boravku „Neven“, koji funkcioniše u okviru škole, ali ga finansira lokalna samouprava.

    Nova zgradu u dvorištu škole bila je preko potrebna učenicima i zaposlenima, jer se broj učenika za poslednjih deset godina udvostručio.

    Nekada samo imali 130 đaka, a sada ih ima 216. Za to su zaslužne, pre svega, moje kolege koje svojim radom pokazuju roditeljima dece sa smetnjama u razvoju da ovde oni ovde mogu da budu u potpunosti zbrinuti. Dnevni boravak nam je bio preko potreban, jer su deca jela u kuhinji na smenu. Sada imamo veliku trpezariju sa 32 mesta. U novom objektu postoje i dve učionice – za tehničko, i prostorija za teorijsku i praktični nastavu za tekstilno usmerenje srednje škole. Napravljena je i nova kuhinja, kao i sanitarni čvor koji do sada nismo imali“, objašnjava Branko Kurilj.

    Za izgradnju dnevnog boravka lokalna samouprava je izdvojila iz gradske kase 8,5 miliona dinara, a opredeljen je i novac za opremanje.

    Obezbeđeno je 400.000 dinara za klime i radijatore i ti radovi su završeni. Takođe, u okviru mera aktivne politike zapošljavanja predviđene Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje, i Programa za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave, škola je dobila 187.719 dinara za opremanje kabineta za tekstilce, a takođe i laptop, interaktivnu tablu i projektor“, izjavila je Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

    Inače, nekadašnji dnevni boravak koji je srušen, a na kom mestu je podignut novi, bio je u veoma lošem stanju, pa je pre četiri godine građevinska inspekcija zabranila upotrebu zgrade, jer je bezbednost učenika i zaposlenih bila ugrožena. Kurilj navodi da se potom obratio lokalnoj samoupravi, te da je naišao na veliko razumevanje.

    Međutim, izgradnja se odužila jer najpre nije bilo obezbeđeno dovoljno sredstava, i dva puta tender koji je vodila JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva je propao, jer se nije javio nijedan ponuđač. Zatim je grad obezbedio još četiri miliona dinara i prošlog aprila izvođač je uveden u posao.

    U dvorištu škole postoji još jedan dotrajali objekat. Od prostorija za skladištenje uglja i drva pretvoren je u dve učionice, u kojima više ne može da se radi jer su zidovi vlažni, a krov je propao. Vlaga je u maju izolovana, a da bi se sredio krov, koji je dodatno oštećen tokom nevremena u Pančevu, potrebna je pomoć lokalne samouprave. Upravo za tu namenu Škola „Mara Mandić“ tražila je 400.000 dinara, ali taj zahtev nije usvojen rebalansom budžeta. Tatjana Božić kaže da će, ukoliko bude mogućnosti, grad finansijski pomoći.

     

    I sa novim objektom, što ukupno iznosi oko 1.200 kvadrata, škola i dalje ima problem sa prostorom. Kako kaže Branko Kurilj, za normalan rad potrebno je obezbediti još 400 kvadratnih metara prostora.

    Sedam naših školskih odeljenja je smešteno u Dnevnom boravku Neven“, jer nemamo kapiacteta za prijem dece u našu zgradu u Ulici Cara Dušana. Naša je želja da prevaziđemo taj problem u dogovoru sa gradskom upravom. Mi već imamo predlog da se arhiva Doma zdravlja, koja se nalazi nedaleko od škole, preuredi za učionice, a s obzirom na to da imamo dovoljno stručnjaka na tom mestu mogli bismo besplatno da pružamo usluge i ostalim građanima kojima je neophodna podrška, kao što su ratni vojni invalidi. Moram da napomenem da su novi većnici za zdravstvo i socijalnu zaštitu izuzetno ohrabrenje za učenike, roditelje i zaposlene ove škole, jer su samo nakon deset dana od kada su preuzeli funkcije došli u našu školu da sagledaju naše probleme i potrebe i da vide kako mogu da nam pomognu“, istakao je Kurilj.

    Stručnjaci iz škole „Mara Mandić“ (logopedi, tiflolozi, defektolozi…) pružaju podršku deci sa smetnjama u razvoju koji pohađaju redovne škole. Četiri godine unazad oni su taj posao obavljali besplatno, a od prošle godine ih finanasira republika. Trenutno pet defektologa obavlja taj posao i zbrinjava 101 dete. Prema rečima direktora škole „Mara Mandić“, pomoć čeka još oko 50 mališana, ali još uvek nema kapaciteta za proširivanje usluge.

    Koliko su zaposleni u školi požrtvovani u svom poslu govori i činjenica da je sedam stručnjaka spremno da besplatno radi sa malom decom u vrtićima PU „Dečja radost“.

    Nova školska godina biće specifična po tome što će se u prvi razred upisati četrnaestoro dece, što do sad, prema Kuriljevim rečima, nije bio slučaj. Novina je i to što će jedan tiflolog pružati podršku u redovnim školama slepoj i slabovidoj deci.

    Da se u školi „Mara Mandić“ vredno i marljivo uči pokazuju i rezultati – ove godine učenici limarskog usmerenja osvojili su prvu nagradu na Republičkom takmičenju za decu sa smetnjama u razvoju iz škola na teritoriji Srbije, cvećari su se takođe okitili zlatom, a tekstilci su zauzeli dva treća mesta.

    Ako ni zbog čega drugog, đaci su, bar zbog toga i činjenice da je njih 70 odsto iz socijalno ugroženih porodica, zaslužili besplatnu užinu, koja im je prošle godine osporavana.

    Zahvaljujući dobrim ljudima – Nemanji Rotaru i Banetu Radovanoviću, koji su organizovali  humanitarnu akciju za obezbeđivanje novca za užinu, kao i vlasnicima splava U pripremi“, koji su takođe organizovali humanitarnu akciju, a kojima se ovom prilikom zahvaljujem, deca su tokom cele školske godine imala besplatnu užinu. Posebno sam zahvalan Gradskoj pekari koja je obezbedila ekonomsku cena peciva za naše đake“, istakao je direktor.

    Za novu školsku godinu sredstva za ovu namenu nisu obezbeđena. Direktor se nada da će ovog puta lokalna samouprava opredeliti novac za užinu, koja je za veliki broj đaka škole jedini obrok u toku dana.

    I. Predić

    Nakon četiri godine čekanja na novu zgradu, učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ Pančevo, od 1. septembra, moći će da koriste prostorije novog objekta za nastavu, ishranu i produženi boravak.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]