• Održano završno predavanje na temu ‚‚Starost i starenje“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Treće predavanje na temu „Starost i starenje”, koje realizuje Udruženje 013info u okviru projekta „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata”, a koji finansira Kancelarija za ljudska prava i manjine, Vlade Republike Srbije održano je u petak, 22. jula, u prepunom Klubu za odrasla i stara lica. 

    Predavanje je vodila viša medicinska sestra Mira Jovanović, zaposlena kao patronožna sestra u Zdravstvenoj ambulanti Dolovo, koja se godinama unazad bavi edukacijom svih starosnih grupa. Ovom prilikom svi prisutni imali su priliku da saznaju nešto više o procesu starenja, prevenciji bolesti koje nastaju kao posledica ovog biološkog procesa, kao i o načinima predupređivanja problema koji nastaju u trećem životnom dobu kroz uvođenje zdravih stilova života. 

    – Ovo je nešto što mi već znamo, a na ovom predavanju smo dopunili znanje i shvatili da uvek moramo da mislimo na to. Nama starijima veoma znače ovakva predavanja. Prvo, jer moramo da dođemo, a da bismo došli moram malo da se doteramo i da se vidimo sa našim starim drugarima, a pri tom i da čujemo nešto pametno. Ovo je sjajan potez i činjenica da smo se pri ovakvim vremenskim uslovima skupili u ovom broju je veliki uspeh. Ovo predavanje predstavlja i veliki podstrek da podelimo znanje i ove flajere sa našim prijateljima. Ja ću svoje pokupiti, pričaću im o onom što sam saznala i obavezno ću im naglasiti da moraju da se druže, da izlaze iz kuće, da prošetamo, da popijemo kaficu, da popričamo i posle srećni da svi odemo kući, rekla je na kraju predavanja Antonija Benkić

    Cilj poslednjeg predavanja u okviru projekta ‚‚Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata“ bila je i edukacija onih koji imaju starije članove porodice, kao i samih starijih osoba, a koja mogu da pomognu da se bolje upoznaju sa biološkim procesom starenja i izazovima koji ih na tom putu očekuju.

    – Samo predavanje i slajdovi koje smo videli su bili veoma korisni, podsetili smo se na ono što smo ranije znali, a već pomalo i zaboravili, pa se može reći da je ovo bio naš podsetnik gde se nalazimo i što je najvažnije da ne treba da očajavamo, već da treba da budemo dobro raspoloženi. To mnogo znači u ovom godinama. Veliki broj ljudi koji je došao da čuje ovo predavanje, govori o tome da smo mi stariji zainteresovani za ovakve stvari, zainteresovani sa svoje zdravlje, zainteresovani da čujemo nešto novo i da na taj način i svoj mozak održimo u formi, rekao je Tomislav Delić, profesor muzičkog u penziji i rukovodilac muzičke sekcije Kluba za odrasla i stara lica. 

    Ideja projekta „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata” jeste kampanja podizanja svesti o postojanju starih, o njihovim potrebama, kao i upoznavanje sa različitim kategorijama osoba starije životne dobi, problemima sa kojima se oni suočavaju i njihovim stavovima o tome šta bi im olakšalo i promenilo život.

     

    Treće predavanje na temu „Starost i starenje”, koje realizuje Udruženje 013info u okviru projekta „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata”, a koji finansira Kancelarija za ljudska prava i manjine, Vlade Republike Srbije održano je u petak, 22. jula, u prepunom Klubu za odrasla i stara lica na Tesli. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo