Promocija Koraksovog kalendara u Pančevu

foto: Nikola Veljković
Društvo

Ogromno interesovanje Pančevaca za Koraksov novogodišnji kalendar

Pančevo, Pet, 27/12/2019 - 10:42
Ivana Vlajovic


Promocija i prodaja novogodišnjeg kalendara koji je oslikao naš najistaknutiji karikaturista Predrag Koraksić Koraks održana je sinoć u prepunom klubu „Kupe“ u Pančevu.

Osim Koraksa, promociji su prisustvovali i sa prisutnima razgovarali, filmski kritičar i književnik Milan Vlajčić, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, novinar BIRN-a Slobodan Georgijev i književnik Vladimir Pištalo.

Koraks je usvom obraćanju rekao da karikaturu primitivci razumeju kao uvredu: „Oni gledaju bukvalno ono što je na crtežu i tako je razumeju, ali ne razumeju onu poruku iza tog, dok intelektualci i obrazovani ljudi potpuno se drugačije odnose prema karikaturi. To važi i za čitavu garnituru ovih lažova“.

Komentarišući vreme u kom živimo filmski kritičar i književnik Milan Vlajčić rekao je da je ovo jedna politička lakrdija, podsećajući da svi živimo u jednom zaboravu i danu mrmota, naglašavajući da je Koraksova karikatura neprekidna dijagnoza vremena, bar u poslednjih 30 godina.

Književnik Vladimir Pištalo istakao je da je za njega Koraks uvek bio srpski heroj.

„On je čovek koji govori istinu i to nije prestao da radi. Ovo što on radi jeste kultura, nazovite to popularnom kulturom, ali to jeste kultura. Njegova karikatura je jedna dijagnoza i on kao kralj stavlja mač na ramena političara i proglašava ih potpunim budalama“ rekao je Pištalo, dodajući da misli da je Koraks veoma poštedan prema običnom čoveku, koji je u njegovim karikaturama izuzet od osude.

Skoro dvočasovno druženje Pančevaca sa Koraksom i gostima u Kupeu organizovali su dnevni list Danas, Novi optimizam i Građanska akcija Pančevo.
MarketingNajnovije vesti