• Oni su pametna budućnost Pančeva: Priča o mladim robotičarima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mladi robotičari, Mateja Milanović, Strahinja Ergarac i Nikola Štulić, zajedno sa mentorom Nenadom Milenkovićem, nedavno su osvojili drugo mesto na takmičenju „Feliks“ koje je održano u Kragujevcu 27. februara. Projekat na kom su radili, a koji im je doneo drugo mesto bio je žičani robot za skupljanje plastičnog otpada. Tim povodom razgovarali smo sa njima.

    Ovi mladi ljudi interesuju se za robotiku od malena. Veliki uticaj na njihovo interesovanje, kako kažu, imali su filmovi „Terminator“ i „Transformers“. Prilikom upisa u srednju školu odabrali su smer tehničar mehatronike u Mašinskoj školi „Pančevo“. Danas su maturanti mašinske škole i polaznici grupe za robotiku Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu.

    Krajem februara u Kragujevcu održano je takmičenje „Feliks“ na kom je predstavljeno više od 20 projekata srednjoškolaca. Mateja i Strahinja predstavljali su svog robota, dok je Nikola bio u izolaciji u vreme takmičenja.

    – Konkurencija je bila jaka. Bilo je mnogo kreativnih i zanimljivih projekata, ali nakon što su svi bili uneti i prezentovani bio sam siguran da ćemo biti konkurenti za najviša mesta, samouvereno kaže Mateja.

    Na pitanje kako su došli na ideju da naprave robota za skupljanje otpada, Strahinja odgovara: „Živimo u Pančevu, gradu koji je veoma zagađen, a naša škola se trudi da razvije ekološku svest kod učenika.“

    – Planiramo da robota usavršavamo koliko god je moguće i ukoliko se ukaže prilika da ponovo odemo na takmičenje, odgovara Nikola Štulić u vezi planova za budućnost.

    Pored ovoga, Mateja, Strahinja i Nikola planiraju da obrazovanje nastave u oblasti mašinstva. Ohrabruje to što kod sve trojice robotičara postoji volja za ostankom u zemlji, a neki od njih imaju ambicije i za pokretanje sopstvenog biznisa.

    – Lepo je videti mlade ljude koji su zainteresovani za robotiku, to ostavlja utisak da Srbija ima budućnost u razvoju savremenih tehnologija, što će biti značajno za dalji razvoj privrede, govori Strahinja Ergarac, a mi se nadamo da mladi robotičari imaju budućnost u našoj zemlji, jer sa njima, imamo je i mi.

     

    Mladi robotičari, Mateja Milanović, Strahinja Ergarac i Nikola Štulić, zajedno sa mentorom Nenadom Milenkovićem, nedavno su osvojili drugo mesto na takmičenju „Feliks“ koje je održano u Kragujevcu 27.2.2021. godine. Projekat na kom su radili, a koji im je doneo drugo mesto bio je žičani robot za skupljanje plastičnog otpada. Ovim povodom razgovarali smo sa njima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo