Društvo

Opšta bolnica Pančevo rešila problem grejanja i tople vode uz pomoć USAID-a

Izvor: 
RTV Pet, 05/02/2021 - 11:34

U okviru USAID Projekta energetske efikasnosti čiji je cilj da smanji potrošnju goriva i unapredi efikasnost snabdevanja toplotnom energijom našla su se tri grada: Niš,Čačak i Pančevo. U Pančevu su uz pomoć USAID-a postavljeni solarni paneli u naselju Kotež, a u Opštoj bolnici rekonstruisane su podstanice za grejanje i rešen dugogodišnji problem snabdevanja toplom vodom.

Opšta bolnica Pančevo imala je višegodišnji problem grejanja i snabdevanja toplom vodom pogotovo na Odeljenju hirurgije i u porodilištu. To je rešeno zahvaljujući „Projektu energetske efikasnosti“ koji sprovodi USAID i ulaganju od 23 miliona dinara u kompletnu rekonstrukciju grejnih podstanica u bolnici.

"Konačno smo nakon par decenija rešili problem tople vode. Tako da smo ove zime imali i bolje grejanje i toplu sanitarnu vodu.To nam mnogo znači s obzirom na činjenicu da smo u kovid režimu od aprila prošle godine sa povećanim brojem pacijenata tako da su blagodeti ovoga osetili svi pacijenti i sretni smo što smo ove godine imali neuporedivo bolje uslove", kaže dr direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka.

"Prvi projekat koji smo realizovali je instalacija 200 solarnih termalnih panela za toplu vodu na krovu kotlarnice toplane na Kotežu.Došlo se do predloga da se radi bolnica u Pančevu. Odlučili smo da finansiramo kompletnu rekonstrukciju 11 podstanica za grejanje i snabdevanje toplom vodom na 6 lokacija unutar bolnice", mišljenja je Siniša Čađo zadužen za projekte energetske efikasnosti USAID.

Obezbeđena je dodatna oprema i softver koji omogućava da se sistem upravljanja podstanica u potpunosti automatizuje.

Za postavljanje 200 solarnih termalnih panela za snabdevanje toplom vodom naselja Kotež i radove na postanicama u Opštoj bolnici Pančevo USAID je izdvojio oko 330 hiljada dolara.


MarketingNajnovije vesti