Zgrada suda u Pančevu
Društvo

Osporena četiri kandidata za predsednike sudova, među njima i za pančevački Osnovni sud

Izvor: 
Danas/FoNet/013info Sre, 21/07/2021 - 16:13Predsednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Jelena Žarić Kovačević osporila je danas kandidata za predsednika Osnovniog suda u Pančevu Ljiljanu Sinđić.

Žarić Kovačević je uz Sinđić osporila još tri kandidata za predsednike sudova i predložila da se poslanici o njihovom izboru posebno izjasne u danu za glasanje.

Ona je osporila kandidata za predsednika Osnovnog suda u Zrenjaninu Zlatoja Ankića, Gordanu Sokić kandidata za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju, kao i kandidata za predsednika osnovnog suda u Rumi Biljanu Đuričić.

Obrazlažuću svoju odluku, Žarić Kovačević je navela da postoje ozbiljne informacije koje govore o tome da ovi kandidati ne ispunjavaju osnovne uslove ili kriterijume za izbor na mesto predsednika sudova, da u njihovoj karijeri postoje detalji koji poslanike ometaju da ih podrže.

Ona je poručila ovim kandidatima da se ne ljute na poslanike zato što rade svoj posao.

“Mi smo dužni da slušamo građane koji imaju vrlo često šta da nam kažu. Mi smo dužni da budemo u kontaktu sa državnim organima koji mogu da nam pruže različite informacije i često, na žalost, dobijemo informacije koje nam smetaju da podržimo određene kandidate za sudije ili predsednike sudova”, rekla je ona.

Podsetimo, Visoki savet sudstva je krajem juna predložio nove predsednike sudova po Srbiji, a za predsednicu Osnovnog suda u Pančevu posle sprovedenog javnog konkursa predložena je sudija tog suda Ljiljana Sinđić.

Prethodno je tročlana Komisija ovog saveta prednost pri kandidaturi dala Sinđić u odnosu na kolegu Bojana Veličkovića, iako je rad oba kandidata za mesto predsednika Osnovnog suda u Pančevu ocenila kao "izuzetno uspešan".

U rubrici "Završna ocena" sudija Sinđić dobila je ocenu 5, dok je sudiji Veličkoviću pripala četvorka.

 
MarketingNajnovije vesti