Foto: 013info
Društvo

Pančevačka Gimnazija dobija novu zgradu

Izvor: 
Politika Pet, 15/09/2023 - 15:35Jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji biće proširena objektom za kabinetsku nastavu površine oko 980 kvadrata, a Gradska uprava ima gotovu tehničku dokumentaciju i za nova proširenja škole.

U godini kada obeležava izuzetan jubilej, 160 leta rada, Gimnazija „Uroš Predić” dočekala je pripremne radove za početak izgradnje novog objekta, koji će za 981 metar kvadratni proširiti kapacitete ove obrazovne ustanove u Pančevu. Grad Pančevo je u budžetu odvojio 162.788.852,76 dinara sa obračunatim PDV-om, a rok za realizaciju projekta oročen je na dve godine, to jest 320 kalendarskih dana.

Novi objekat u nastavku postojeće zgrade gimnazije imaće tri etaže, osnova prizemlja imaće 327 kvadratnih metara. Objekat je namenjen kabinetskoj nastavi za predmete informatika, biologija, hemija i fizika. Svaki nivo će imati četiri učionice sa posebno projektovanim osvetljenjem i standardnim toaletima, kao i onim prilagođenim deci sa posebnim potrebama i rampom za invalide, a osim građevinsko-zanatskih radova sa svom pratećom infrastrukturom u samom objektu, predviđeni su i radovi na spoljašnjim instalacijama i uređenju eksterijera. Ova gradska investicija nadovezuje se na takođe, prošle godine, kompletno rekonstruisanu fiskulturnu salu u dvorištu škole, u koju od izgradnje, pre 135 godina, nije značajnije ulagano.

„Ponosni smo što pišemo nove stranice istorije i što je ulaganje u obrazovanje jedno od strateški najvažnijih kapitalnih investicija za naš grad. U saradnji sa direktorkom škole Zoricom Pomar i njenim saradnicima uradili smo tehničku dokumentaciju za izgradnju novog obrazovnog objekta, a u postupku smo završetka i drugog projekta za izgradnju još jednog objekta škole, površine oko 500 kvadrata”, kaže Vitmanova i napominje da, iako će  postojeći kompleks gimnazije u završnoj fazi biti popločan behaton pločama, to neće narušiti površine pod zelenilom, već će one biti i proširene u centralnom delu dvorišta. Takođe, škola će namesto starih ograda dobiti nove po uzoru na postojeće sa parapetom i transparentnim delom od kovanog gvožđa, postojaće dve kolske kapije i jedna pešačka, a čitav kompleks će biti opremljen i novim mobilijarom i česmama.

– Zahvalni smo kolektivu na fantastičnoj saradnji i sugestijama, i naravno gimnazijalcima na strpljenju kako pri rekonstrukciji sportske sale, tako i za naredni period. Kao zajednica treba da budemo veoma zadovoljni, jer smo pomerili mnoge granice.  Svim đacima želimo još jednom srećan početak nove školske godine, a da Pančevo iznedri još mnogo znamenitih ličnosti u našim školama – istakla je Vitmanova.

Gimnazija „Uroš Predić” u Pančevu jedna je od najstarijih prosvetnih institucija u Srbiji. Samo zdanje gimnazije sa fiskulturnom salom, locirano je u okviru zaštićenog gradskog jezgra Pančeva i datira iz 1888. godine. Pored arhitektonskih vrednosti sa stilskim odlikama, ima i izuzetne kulturno-istorijske vrednosti, te država zdanje država štiti kao spomenik kulture. Pančevačka Gimnazija je institucija koja više od vek i po daje značajan doprinos razvoju kulture i obrazovanja Srbije, a u svojoj dugoj istoriji sa ponosom beleži da su među njenim đacima bili Uroš Predić, Mihajlo Pupin, Đorđe Vajfert, dok je izvesno vreme u njoj, kao profesor, službovao Miloš Crnjanski.

 
MarketingNajnovije vesti