Gimzeleni Foto: privatna arhiva
Društvo

Pančevačka gimnazija jedina škola-učesnica na Nedelji klimatske diplomatije

Izvor: 
R. N/G.V. Sre, 10/10/2018 - 12:32
 

Tokom Nedelje klimatske diplomatije, koja se širom sveta obeležava od 24. do 29. septembra, u Beogradu je održana celodnevna manifestacija „Klimatsko selo“. Nedelju klimatske diplomatije organizovali su Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija i ambasadama Švedske, Francuske i Nemačke, sa ciljem da se predstave inovativna rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Jedina škola koja je ovom prilikom predstavila svoje ekološke aktivnosti bila je pančevačka Gimnazija „Uroš Predić“, odnosno sekcija „Gimzeleni“ koju vodi Valerija Jona-Andrejević, profesorka nemačkog jezika.

Nemačka ambasada je kao ovogodišnje učesnike pozvala PAŠ (inicijativa Ministarstva inostranih poslova Nemačke: „Škole: Partneri budućnosti”)  i Gete-Institut da se pridruže ovoj manifestaciji, a oni su – poznavajući rad „Gimzelenih“ – pozvali naše „zelene“ gimnazijalce. Pančevački „Gimzeleni“ su prezentovali različite vidove kreativne reciklaže, kao što je, pravljenje ukrasa od sijalica ili drugih reciklabilnih materijala, pokazali su svoje eko-stripove, eko-memoriju, eko-basket, a njihov eko-apel je čitan na svaka dva sata. Grupa učenika koji uče nemački jezik i koji su, zahvaljujući angažovanju profesorke Radmile Nikolić pre dve godine bili gosti svojih vršnjaka u Japanu, takođe učenika nemačkog jezika, predstavili su Japan-projekat. Emitovani su filmovi sa ekološkim temama koje su pančevački gimnazijalci snimili tokom boravka u Japanu i koje su snimili njihovi japanski drugovi prilikom uzvratne posete Pančevu, organizovan je eko-kviz, a postavljen je i prodajni štand sa rukotvorinama Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama, zahvaljujući angažovanju Tamare Todorović, saradnice ovog Udruženja. Svi učesnici kviza kao i učenici pančevačke Gimnazije, koji su učestvovali u obeležavanju Nedelje klimatske diplomatije, u „Klimatskom selu“ na Adi, dobili su simbolične nagrade koje je obezbedio PAŠ.

Inače, u „Klimatskom selu“ su se građanima predstavile i druge organizacije sa  projektima koji doprinose borbi protiv klimatskih promena, a održane su i razne akcije: vožnja bicikla oko jezera, edukativne ture o biodiverzitetu, posmatranje ptica, prepoznavanje različitih vrsta flore i faune, projekcije filmova sa edukativnim sadržajem iz oblasti zaštite životne sredine...

U borbi protiv klimatskih promena EU je postavila tri glavna cilja koja je neophodno ostvariti do 2030. godine: smanjenje emisije gasova staklene bašte za 40 odsto, povećanje energetske efikasnosti za 27 odsto i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije za 27 odsto. Svojim, samo naizgled skromnim doprinosom, pančevački „Gimzeleni“ su se veoma odgovorno uključili u evropska nastojanja očuvanja životne sredine i razvoj ekološkog opismenjavanja.

 
MarketingNajnovije vesti