kompjuter Foto: pixabay
Društvo

Pančevka uspešna na takmičenju „Viki članci traže ilustraciju”

Izvor: 
Vikimedija Pet, 03/09/2021 - 15:01


Završeno je takmičenje Viki članci traže ilustraciju na kom je zajednica Vikipedija na srpskom ostvarila odlične rezultate. Preko 19 hiljada članaka dopunjeno je multimedijalnim datotekama od strane 19 urednika. Urednici i urednice koji su bili najaktivniji i kojima će biti dodeljeni vaučeri za kupovinu knjiga u iznosima od po 2.000 RSD su: Pančevka Nikolina Šepić, Intermedichbo, Acaalexaca, BuhaM i Marnenrm, objavljeno je na Vikimediji.

Viki članci traže ilustraciju (Wikipedia Pages Wanting Photos) godišnja je akcija u kojoj vikipedijanci na svim jezičkim verzijama Vikipedije dodaju fotografije u člancima kojima nedostaje ilustracija. Cilj je promovisanje upotrebe digitalnih multimedijalnih datoteka koje su prikupljene tokom različitih foto-takmičenja i foto-tura koje priređuje zajednica Vikimedije u člancima na Vikipediji. Akcija je trajala od 1. jula do 31. avgusta 2021.

Tokom ovogodišnje akcije, 19 učesnika i učesnica su napravili 21.950 izmena u okviru 19.384 članka. Budući da je u akciji bilo dozvoljeno uređivanje različitih jezičkih verzija projekata, učesnici su obogatili 37 različitih verzija Vikipedija. Najpopularniji projekat za uređivanje je očekivano bila Vikipedija na srpskom, na kojoj je napravljeno 13.679 izmena na 11.260 članaka. Iza nje slede Vikipedija na srpskom-hrvatskom i Vikipedija na kazaškom jeziku. 

Urednici i urednice koji su bili najaktivniji i kojima će biti dodeljeni vaučeri za kupovinu knjiga u iznosima od po 2.000 RSD su: Nikolina Šepić (17.494 izmena), Intermedichbo (2.885 izmena), Acaalexaca (532 izmene), BuhaM (489 izmena) i Marnenrm (257 izmena). 

Rezultati na globalnom nivou biće poznati početkom oktobra. Tada će biti objavljeni dobitnici međunarodnih nagrada. 
MarketingNajnovije vesti