Foto: Transfuzija
Društvo

PANČEVO: Akcija DDK - Dame u Crvenom krstu

Pančevo, Uto, 05/03/2019 - 14:08
Suzana Prvulj


Crveni krst poziva sugrađanke da posete akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati u sredu, 6. marta, od 09.00 do 12.00 časova, u prostorijama ove organizacije, a koju će u susret obeležavanju 8. marta, posvetiti ženama koje dobrovoljno daju krv i volonterkama.

Istraživanje Crvenog krsta Srbije o znanjima, stavovima i ponašanjima davalaca krvi  koje je sprovedeno 2017. godine govori da broj žena među davaocima krvi raste, posebno u mlađoj populaciji. Prosečni davalac krvi u populaciji studenata u Srbiji je studentkinja, starosti 27 godina koja je dala krv četiri puta u redovnim intervalima i ima davaoce krvi  među porodicom i  prijateljima.

Poslednjih godina je sve više žena davalaca krvi a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu. Trend povećanja broja žena kako u strukturama Crvenog krsta, među volonterima i među davaocima krvi je u skladu sa promišljanjima Federacije Crvenog krsta  u smislu da rodna jednakost zaista vodi ka jačoj i homogenijoj humanitarnoj akciji, to jest, ka dovoljnom broju jedinica krvi koje zajednički obezbeđujemo i na ovakav način.

Tokom 2019. godine, nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u 191 državi kontinurano će raditi na usvajanju mera koje treba da doprinesu rodnoj jednakosti u svim svojim kapacitetima. Više od polovine svetske populacije čine žene, a u Srbiji  žene čine 52 odsto stanovništva sa tendencijom da ta činjenica bude reflektovana u svim sferama života, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.
MarketingNajnovije vesti