Gimzeleni sredili zid u Gimnaziji Foto: Bojana Dakić
Društvo

PANČEVO: Gde god zgodno mesto nađeš, ti cvet zasadi - „Gimzeleni" u akciji

Izvor: 
Relja Jarkovački Sre, 19/05/2021 - 08:53Ekološka sekcija „Gimzeleni“, Gimnazije „Uroš Predić“, organizovala je akciju sređivanja zida u dvorištu svoje škole. Akcija je nazvana „Gde god zgodno mesto nađeš, ti cvet zasadi“, a učenici Gimnazije pomagali su u krečenju, recikliranju plastičnih flaša i sađenju cveća. Akacija „Gimzelenih“ podržana je od strane Goethe instituta i PASCH inicijative.

- Ovogodišnji projekat „Gimzelenih“ inicirao je PASCH, raspisivanjem konkursa za ekološke projekte u školama. Mi se nadamo da smo napravili jedan lep kutak u našem dvorištu, udahnuli smo život starim stvarima koristeći mogućnosti kreativne reciklaže. Poslednja faza projekta „Gimzelenih“ za 2020/21 godinu, će biti zbirka cveća pod nazivom „ Cveće iz mog kraja“, gde će učenici po svom izboru odabrati jedan cvet i prezentovati ga na nemačkom jeziku, čime će biti ostvaren cilj da se kroz ekološke projekte proširi i znanje nemačkog jezika, rekla nam je Valerija Jona, profesorka nemačkog jezika.

Projektom je postignuta i međupredmetna saradnja učenika i profesora, jer su u projektu učestvovale i profesorka psihologije Tamara Todorović, biologije Marijana Ratković i profesorka fizike Marijana Krstić. Tehničku podršku za sve potrebne radove pružio je školski domar Slađan Ristić.

Profesorka Jona, govori nam o Ekološkoj sekciji „Gimzeleni“, o ciljevima i aktivnostima iste:

- Ekološka sekcija „ Gimzeleni“ osnovana je 2011. godine i od tada se kontinuirano bavimo podizanjem ekološke svesti u Školi. Naše aktivnosti možemo da podelimo na dve oblasti. Prva oblast je informisanje o svim ekološkim problemima u svetu i kod nas, na osnovu čega se planiraju konkretne akcije u Školi. Upravljanje otpadom je nešto sa čime se stalno suočavamo u školi, tako da je to bila tema koja je došla prirodno do nas. Saznanje da se pojedine materije, kao na primer plastika nikada ne razgradi u prirodi, bile su polazna osnova da se shvati značaj sakupljanja, sortiranja i recikliranja otpada. Druga oblast kojom se intenzivno bavimo jesu klimatske promene i njihovi uzroci. Sa ponosom ističemo da smo sa našim projektima bili predstavnici nemačke ambasade na „Nedelji klimatske diplomatije“ 2018. godine u Beogradu. U skladu sa aktuelnim ekološkim temama, svake godine osmišljamo ekološke projekte, u kojima koristimo najveće resurse kojima naša Škola raspolaže, a to je kreativnost naših učenika i njihova spremenost da se angažuju. Tako smo na primer organizovali izložbe eko-stripova i fotografija, snimali kratke filmove, sadili drveće i organizovali eko-karaoke žurke. Svake godine kitimo gimnazijsku eko-jelku ukrasima napravljenim isključivo od starih stvari ( sijalica, papira, dugmića, plastičnih kesa itd.) Sve naša akcije podržava PASCH-inicijativa i GOETHE INSTITUT.

 

 
MarketingNajnovije vesti