Društvo

PANČEVO: Gradski kolektivni ugovor produžen, a biće i promenjen – sindikat zadovoljan

Pančevo, Čet, 02/08/2018 - 09:44
Vladimir ĐokovićTeritorijalni kolektivni ugovor, odnosno ugovor koji utvrđuje prava i dužnosti radnika javnih preduzeća čije je osnivač Skupština grada Pančeva nastavlja da važi. Posle dužih pregovora sindikati i gradska vlast dogovorili su se da ovaj dokument produži važnost još tri godine. 

- Pod istim uslovima će zaposleni u javnom sektoru Pančeva imati još tri godine radnopravnu zaštitu i sva ostala prava iz tog kolektivnog ugovora. Naravno da smo zadovoljni jer smo postigli bar minimum onoga što nam je potrebno da bi mogli da radimo normalno u sledećem periodu. Kako će se razvijati situacija to ćemo videti, ističe Željko Jelkić, koji je u pregovorima predstavljao Samostalni sindikat.

Najavljeno je da će pošto se važnost kolektivnog ugovora produži isti dokument saglasnošću obe strane bude aneksiran.

- Aneksi se odnose na formiranje komisije za rad i praćenje i primenu kolektivnog ugovora. Što je prošli put bilo tehničkom omaškom izostavljeno. Pa sad to ispravljamo. Rešene su nedoumice oko jubilarnih nagrada. O iznosu i načinu isplate. Da bi bilo jednoobrazno. Bilo je u preduzećima nedoumica oko načina isplata jubilarnih nagrada. Oko bruto i neto iznosa. Sve je to rešeno. Ići će se na bruto iznose uz umanjenja za poreze i doprinose. Tako da je to kompromis između gradske uprave i sindikata. Rešeno je na nadamo se obostrano zadovoljstvo. Treći aneks je oko odlaska zaposlenih u penziju. Zaposleni koji su bili zaštićeni godinama života i staža jedino ako imaju uslov za starosnu penziju moći će da budu proglašeni za višak. Odnosno odlaziće u starosnu penziju onako kako to zakon nalaže, precizirao je Željko Jelkić.

 
MarketingNajnovije vesti