Gužva u laboratoriji
Društvo

PANČEVO: Gužva i haos u laboratoriji Doma zdravlja. Direktor kaže da je pregledanih tri puta više od kapaciteta

Izvor: 
013info Pet, 14/01/2022 - 09:10U danima kada se broj zaraženih u zemlji meri u pet cifara i u našem gradu su velike gužve bilo da su u pitanju pregledi u kovid-ambulantama ili testiranje, a tim povodom prilično dugački redovi su i ispred vrata privatnih klinika.

Više čitalaca nam se požalilo na nedostatak reda u čekaonici laboratorije.

- U laboratoriji je na prijemu pacijenata angažovano troje zaposlenih. I dok jedna osoba na šalteru proverava knjižice i upute, druga uzima bris iz nosa i eventualno pripomaže trećoj medicinskoj sestri koja samo vadi krv. Sve to ne bi trebalo da traje duže od sedam-osam minuta, a nakon oko dva sata rezultati se mogu očekivati kod izabranog doktora, iako pomenuta sestra na šalteru od svakog pacijenta uzima adresu i broj telefona, ali iz nekog razloga uglavnom izostaje obavašetvanje tim putem. Veći problem je izostanak bilo kakve organizacije pre samog prijema pacijanata, kada je maltene pravi haos, što naročito važi u međusmeni, jer apsolutno niko od zaposlenih ne brine o tome šta se događa čekaonici. Ne postoji ustanovljivanje reda, pa se ljudi sami „dogovaraju” ko je pre stigao, što dovodi i do neprijatnih scena. Pritom, nema nikakve kontrole ni kada je reč o obaveznom razmaku ili nošenju maski, a to je izuzetno zabrinjavajuće ako se zna da mnogi koji tamo dolaze, bez obzira na sumnju, uopšte i nisu zaraženi kovidom, pa se može dogoditi da odete zdravi, a nakon tiskanja u narečenoj gužvi „fasujete” omikron, piše nam naš čitalac F. J.

Direktor pančevačkog Doma zdravlja dr Stojan Višekruna kaže da je broj pacijenata u laboratoriji ovih dana 2-3 puta veći od njenog kapaciteta.

- Prethodnih par dana u laboratoriji je pregledano 700-800 uzoraka dnevno. Ovi kapaciteti jednostavno nisu predviđeni za to, a svi zaposleni su maksimalno angažovani i mi ne možemo da uvodimo red u čekaonici. Nemamo ljude za to. Apelujem na pacijente da povedu računa, da se pridržavaju mera jer mi nemamo nikakvo "obezbeđenje" koje bi uvodilo red u čekaonici, rekao nam je Višekruna.

Direktor Doma zdravlja Pančevo nas je obavestio da je u kovid ambulanti juče pregledano više od 300 pacijenata.

 
MarketingNajnovije vesti