Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Komarci nosioci virusa Zapadnog Nila na pet lokacija u Pančevu i okolini

Pančevo, Pet, 17/08/2018 - 08:27
Aleksandar Stojković


Brojnost komaraca je povišena na četiri lokacije u Pančevu i okolini, piše u izveštaju Zavoda za bioocide i medicinsku ekologiju od 10. avgusta. Insekata koji su nosioci virusa Zapadnog Nila ima na pet od dvadeset jednog monitoring mesta u našem gradu.

Na svim lokacijama i dalje preovlađuju kućni komarci, kao i u ukupnoj brojnosti (94,8%). Njihova brojnost na svim lokacijama je znatno manja nego pre prskanja. Na lokacijama Kačarevo, Jabuka i Banatski Brestovac brojnost kućnih komaraca je blago povišena, ali u odnosu na brojnost pre tretmana znatno je manja.

Obilne padavine i toplo vreme pogodovalo je pojavi rečnih-šumskih komaraca čija je brojnost u blagom povećanju na SC Mladost na Misi.

Komarci koji su nosioci virusa Zapadnog Nila pronađeni su u Ivanovu, Banatskom Brestovcu, Jabuci, ritu ispod mosta i kod bolnice.

Zavod za biocide preporučio je nastavak borbe protiv larvi komaraca raspodelom larvicidnog preparata, kao i suzbijanje odraslih formi komaraca, na lokacijama sa visokom brojnošču i nosiocima virusa Zapadnog Nila,  hladnim i toplim zamagljivanjem sa zemlje.

 
MarketingNajnovije vesti