Gori njiva u okolini Dolova printscreen
Društvo

PANČEVO: Ne palite biljne ostatke

Izvor: 
013info Pet, 09/07/2021 - 11:08Gradski štab za vanredne situacije apeluje na građane da ne pale biljne ostatke jer zbog toga često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom koji nanose veliku materijalnu štetu, a dovode i do stradanja ljudi.

Imajući u vodu period sazrevanja strnih useva i žetvene radove, kao i ocenu povećane opasnosti od nastanka požara, ugrožavanja neovršenih strnih useva i poljoprivrednih mašina, kao i značaj žetvenih radova upućuje se upozorenje - apel svim učesnicima žetvenih radova na preuzimanju preventivnih mera da od požara ne dođe. U periodu sazrevanja i za vreme žetve zabranjeno je paljenje i upotreba otvorene vatre u blizini useva.

Naime, žetva i transport strnih useva i slame može se obavljati tehnički ispravnim poljoprivrednim mašinama i transportnim sredstvima, uz uslov da su snabdeveni odgovarajućim hvatačima, razbijačima i progušivačima varnica. Takođe, kombajni moraju biti snabdeveni ispravnim aparatom za gašenje, ašovom i lopatom.

Pri obavljanju žetve i prevoza strnih useva i kamarisanja slame zabranjeno je pušenje i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom. 
MarketingNajnovije vesti