• PANČEVO: Nijedan medij ne treba da postoji zbog vlasti niti zbog opozicije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na javnoj debati, održanoj u utorak, 5. novembra, u kafe-klubu „Kupe”, dvadesetak minuta govorilo se o temi pod nazivom „Medijski očaj u Pančevu”.

    Vladimir Đoković, novinar 013info portala, u  svom izlaganju je istakao kako nijedan medij ne treba da postoji zbog vlasti niti zbog opozicije, već samo zbog građana i istine, dodavši da je situacija u medijima loša, ali da treba razmišljati kako iz nje da se izađe.

    On je ovom prilikom podsetio da je državno vlasništvo u medijima trebalo da bude ukinuto na osnovu zakona iz 2003. godine, ali je sprovedeno 2015. Kazao je i da je nekoliko godina, a konkretno posle 2012, falilo opozicije.

    – Demokratija ne postoji bez barem dve političke opcije. Kada nema opozicije u javnosti, mediji postaju opozicija, to jest, prokaženi kao opozicija, i to u istom paketu s njom, a zbog toga mogu da rade samo dovijajući se. Ne mislim samo finansijski, već i kroz izvore informisanja.

    Đoković je precizirao kako veliki problem u Pančevu predstavlja upravo nedostupnost izvora informisanja – obustavljeni su prenosi skupštinskih zasedanja, zatim su ukinuti materijali na sednicama Gradskog veća, da bi po novim pravilima novinarima bilo onemogućeno prisustvovanje sednicama.

    – Šta članovi Gradskog veća odlučuju i donedavno nismo mnogo znali, a sada se njihove odluke retko objavljuju na sajtu Grada. Zbog toga moramo da se raspitujemo, a kada to radimo, ljudi se mnogo boje. Ne mislim samo na opoziciju, već i na vladajuća stranku, podvukao je Đoković.

    Mišljenje Dejana Jovanovića iz Slobodnog Pančeva je da opozicija treba da napravi svoj medij, dok je Nenad Grozdanić iz Srpskog pokreta Dveri pozvao medije da se uključe u kampanju bojkota, i to tako što neće biti objektivni, već da bojkotuju sve što ima veze s vlašću.

    Danail Vučkovski iz LSV-a, je govoreći o finansiranju medija rekao da je problematično to što se sredstva dodeljuju medijima koji su bliski režimu.

    Novinar Nenad Živković je istakao da problemi u medijima predstavljaju probleme čitavog društva, jer loše informisani građani ne mogu da donose ispravne odluke.

    Na ovoj debati koju je povodom svog petog rođendana organizovala Tolerancija Srbije, učestvovali su: Zoran Jovanović – DS, Danail Vučkovski – LSV, Igor Gruden – Nova stranka, Nemanja Popšogorović – Narodna stranka, Nebojša Tasić – Pokret slobodnih građana, Milena Pušelja DJB, Nenad Grozdanić Dveri, Jovan Ciculj – Tolerancija Srbije, Miloš Đurin – DSS, Dejan Jovanović – Slobodno Pančevo, Vladimir Đoković – novinar 013info portala i Nenad Živković – novinar sajta Pančevo Si Ti.

    Na javnoj debati, održanoj u utorak, 5. novembra, u kafe-klubu „Kupe”, dvadesetak minuta govorilo se o temi pod nazivom „Medijski očaj u Pančevu”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]