Spomenik na Stratištu, Pančevo
Društvo

PANČEVO: Novi sjaj Stratišta i spomenika Brazde – 14 miliona

Pančevo, Sub, 26/01/2019 - 09:27
Vladimir ĐokovićPosle više godina devastacije, velike krađe krupnih i teških delova bronze spomenik Brazde na memorijalnom području Stratište – konačno je obnovljen. Ukradena bronza je ponovo izlivena i postavljena na spomenik, betonski postament je obnovljen i očišćen a postavljeno je i dodatno osvetljenje i video nadzor.

Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja u obnovu Stratišta, mesta uz Tamiš na putu za Jabuku gde su tokom Drugog svetskog rata izvršena masovna pogubljena više hiljada Srba, Jevreja i Roma, uložilo je 14 miliona dinara. Investitor u ime države bio je regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva a izvođači radova beogradske firme Gramar, Šiping i Trinus.

 

Spomenik na Stratištu, Pančevo
stratiste_2.jpg

 

Postavljeno je i novih po 8 reflektora i kamera, što bi osim pristojnog izgleda ovog zaštićenog kulturnog dobra trebalo da omogući i njegovu bezbednost. Odnosno da spreči lopove da ponovo, kao što su godinama do sada radili, ruše i kradu bronzane delove spomenika Brazde.

Kako smo saznali u zavodu za zaštitu spomenika preostala je druga faza radova koji bi trebalo da obuhvate parterno uređenje kompleksa koji se prostire na više hektara a ima i betonski amfiteatar okrenut ka Tamišu.

 

Spomenik na Stratištu, Pančevo
stratiste_1.jpgMarketingNajnovije vesti