Danijela Poznatov Merča Panćevo Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Novo iseljenje Danijele Poznatov Merča iz gradskog stana zakazano za 14. maj

Pančevo, Pon, 13/05/2019 - 09:53
Vladimir Đoković


Treće prinudno iseljenje Danijele Poznatov Merča, sa dvoje maloletne dece, iz gradskog stana u Kikindskoj ulici broj 25 zakazano je za 14. maj u 12 sati. Prethodna, martovsko i aprilsko iseljenje, nisu se dogodila jer je gradski sekretarijat za stambeno-komunalne poslove izvršenja odložio. Istovremeno ispred zgrade tada je bilo i okupljenih građana, iz Pančeva i Beograda, na poziv organizacije “Krov nad glavom” čija je ideja bila da prinudno iseljenje spreče.

Danijela Poznatov Merča kaže da je ovo majsko iseljenje zakazano odlukom o odlaganju apriskog.

“Svakog meseca smo u stresu jer ne znamo šta će se dogoditi. Svega mi je preko glave.  Očekujemo bar neko privremeno rešenje, neki privremeni stan, dok Pančevo ne objavi konkurs za socijalne stanove. U februaru su mi rekli da će konkursa biti za 2-3 meseca, to vreme je prošlo a konkursa nije bilo. Tražili smo sastanak sa gradonačelnikom Pavlovom ali do njega nije došlo. Najavljeno je da će i u utorak ponovo doći aktivisti iz Pančeva i Beograda u vreme kada je najavljeno iseljenje”, kaže Danijela Merča Poznatov.

O ovom slučaju pitali smo i gradonačelnika Pančeva.

„Gospođa Merča Poznatov, kao i svi drugi koji imaju sličnu potrebu, dobiće šansu da reše svoj problem u obimu u kome zadovoljavaju uslove koji će biti propisani konkursom za taj i slične stanove, a ja kao gradonačelnik razgovaraću sa svakim ko postupa i zadovoljava svoje potrebe u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima. Imajući u vidi da je imenovana ilegalno zauzela predmetni gradski stan, jednostavno takvoj situaciji ne mogu da dajem legitimitet niti ću pod bilo kojim pritiskom da sprečavam zakonsko postupanje nadležnih", rekao je za 013info Saša Pavlov.

Organizacija “Krov nad glavom” pored mnogih slučajeva u Srbiji od početka pomaže i Danijeli Poznatov u Pančevu. Oni ukazuju na prava garantovana međunarodnim propisima koje je ratifikovala i Srbija a koja se ugrožavaju u pančevačkom ali i drugim slučajevima u Srbiji.

 Obraćali se na više gradskih i državnih adresa i dopisima upozoravali da se ne smeju ignorisati međunarodne konvencije, koje kako kažu, idu u prilog danijeli i njenoj deci da ostanu u stanu odnosno da njihov problem bude rešen.

Ana Vilenica iz KNG  kaže da je to način da se uočene neregularnosti u postupanju pri iseljenju isprave i da se dalje deluje na način u skladu sa propisima Srbije ali i međunarodnim konvencijama koje je Srbija prihvatila.

“Mislimo da se selektivno čitaju zakoni. a moralo bi da se postupa po svim pozitivnim propisima. S druge strane govorili su da će biti konkursa za socijalne stanove ali se tu ništa ne dešava. Smatramo da humani momenat izostaje i da je diskriminacija žena na delu. Ljudi postaju žrtve sistema, pa se usele bespravno, jer nema konkursa za socijalne stanove a takvih stanova i inače nema dovoljno. U utorak će “Krov nad glavom” imati akciju u Kikindskoj ulici, a pozivamo i Pančevce da se priključe”, kaže Ana Vilenica.

Rešenje o iseljenju Danijele Poznatov Merča iz gradskog stana u koji se bespravno uselila je iz 2017. godine a u oktobru te godine postalo je izvršno.

Gradski stanovi su u posedu JP Gradska stambena agencija koja ih dodeljuje u zakup, a organizacija KNG o ovom slučaju obavestila je gradske i državne institucije koji se brinu o zaštiti prava građana i bore se protiv diskriminacija žena, kao i gradski Centar za socijalni rad – tražila mnoge odgovore i insistirala da institucije reaguju.
MarketingNajnovije vesti