Društvo

PANČEVO: Obeležavanje Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta

Pančevo, Sre, 08/05/2019 - 07:36
Suzana Prvulj

Od 8. do 15. maja, organizovanjem brojnih akcija, Crveni krst Pančevo obeležiće Svetski dan Crvenog krsta i Nedelju Crvenog krsta, na temu „Ljubav”. Cilj je skretanje pažnje na moć emocija koje pre svega, pokreću volontiranje u svrhu pomoći onima kojima je neophodna.

Kako je saopšteno, akcenat obeležavanja „Nedelje Crvenog krsta”  biće stavljen na  informisanje građanki i građana o ogromnoj ulozi i značaju volontiranja, kako za društvo tako i za svakog ponaosob, jer ono predstavlja najsmisleniji način iskorišćavanja vremena koje pojedinci i pojedinke imaju na raspolaganju.

U Crvenom krstu Pančevo,  promocija volonterizma će biti jedan od najbitnijih procesa  zagovaranja  u građanskom društvu usmeren na razvoj aktivizma, solidarnosti i tolerancije,  najvažnijih društvenih vrednosti a time  i povećanje kvaliteta života i stabilnosti samog društva. Šira društvena korist ogleda se u činjenici da se povećava zadovoljstvo građana i građanki – volontera i volonterki, zbog osećaja doprinosa zajednici, ali i korisnika i korisnica podrške usled činjenice da se povećava broj lica  kao i kvalitet i različitost podrše koju pružaju.

- Naš pristup je univerzalan, vođen na svakom koraku našim Osnovnim principima: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Lokalni i globalni značaj Pokreta Crvenog krsta Srbije i njegov kapacitet da pomogne najugroženijima i najteže dostupnim zajednicama, ne ostavljajući nikoga bez pomoći i ne dozvoljavajući da bilo ko bude zaboravljen se temelji na nesebičnom angažovanju  777 zaposlenih i oko 60.000 volontera i volonterki različitih starosnih generacija u Crvenom krstu Srbije, humanitarnoj nezavisnoj i dobrovoljnoj organizaciji i jedinom nacionalnom društvu u Srbiji, osnovanom 1876. godine.                                                 

Program obeležavanja Nedelje Crvenog krsta:

Sreda, 8. maj, Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca;

  • Sajam zapošljavanja – u saradnji sa Timom za borbu protiv trgovine ljudima grada Pančeva;

Vreme: od 11.00-13.00 časova;

Mesto: ispred Kulturnog centra;  Realizatori: Tim za borbu protiv trgovine ljudima;

Opis: Podizanje svesti mladih o problemu trgovine ljudima, posebno radnoj eksploataciji, korišćenjem inovativnih audio-vizuelnih metoda. Prioritetni cilj je primarna prevencija kroz razvijanje svesti i informisanje o prepoznavanju i zaštiti osetljivih društevnih grupa koje su naročito izložene trgovini ljudima i u koje se ubrajaju žene, osobe sa invaliditetom, deca i mladi, izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe. Na sajmu zapošljavanja koji organizuje grad Pančevo informisaćemo javnost o problemu trgovine ljudima, sa posebnim osvrtom na radnu eksploataciju i lažne oglase kao vid vrbovanja potencijalnih žrtava od strane trgovaca ljudima. Takođe, sprovešće se akcija – društveni eksperiment, gde će prisutni staviti VR naočare i iskusiti situaciju radne eksploatacije. Oni učestvuju u razgovoru za posao uz pomoć VR tehnologije, gde se pored lažnog intervjua za posao prikazuju i sve strahote koje se kriju iza fenomena trgovine ljudima.

  •   #ZaštoVolimCrveniKrst – predstavljanje svih programa Crvenog krsta uz podršku Saveta za zdravstvo grada Pančeva:

Vreme: 12.00-15.00 časova;

Mesto: Gradski park;

Realizatori:  volonteri/ke i saradnici/ce Crvenog krsta Pančevo, Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo:

Opis: Punktovi Prva pomoć, Realistički prikaz povrede i stanja, Program borbe protiv trgovine ljudima, dobrovoljno davalaštvo krvi;

- Tim za reealistički prikaz povrede i stanja, pokazivaće prolaznicima veštine pravljenja veštačkih povreda.

- Prva pomoć – simulacija saobraćajne nezgode, povrede bicikliste i sportske povrede,  prikaz osnovnih mera prve pomoći uz uključivanje zainteresovanih prolaznika.

- Dečje igralište: Predstavljanje takmičarskih ekipa prve pomoći,  prikaz osnovnih mera prve pomoći i uključivanje zainteresovanih prolaznika.

- Mini - Dečji sajam prevencije trgovine ljudima.

- Osnovni štand Crvenog krsta Pančevo, na kom će se nalaziti volonteri/ke koji će imati ulogu vodiča zainteresovanih po parku.

- Služba hitne medicinske pomoći: Predstavljanje novog vozila, opreme, osnova rada službe.

  •  Gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi:

Vreme: od 9.00 do 12.00 časova;

Mesto: Crveni krst Pančevo, Žarka Zrenjanina 15.

Četvrtak, 9. maj;

  •  Konferencija za medije povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta:

Vreme: od 10.00 do 10.30 časova;

Mesto: Crveni krst Pančevo, Žarka Zrenjanina 15.

  • Doniranje  uniformi Službi  hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo

Vreme: od 10.00 do 10.30 časova;

Mesto: Crveni krst Pančevo, Žarka Zrenjanina 15.

Subota,  11. maj:

  • Ja sam volonter/ka, a ti? Dan za volonterizam...

Vreme: od 17.00 do 19.00 časova;

Mesto: Crveni krst Pančevo, Žarka Zrenjanina 15;

Realizatori: volonteri/ke  i sekretarijat Crvenog krsta Pančevo, Udruženje za mentalno nedovoljno razcvijene osobe;

Opis: Značaj i potreba za volonterizmom.

 Utorak, 14. maj;

  • Dečji sajam prevencije trgovine ljudima;

Vreme: od 9.00-12.00 časova;

Mesto: predškolska ustanova;

Realizatori: Tim za borbu protiv trgovine ljudima.

Sreda, 15.maj;

  • Dečji sajam prevencije trgovine ljudima;

Vreme: od 9.00-12.00 časova;

  • Gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi;

Vreme: od 9.00 do 12.00 časova;

Mesto: Crveni krst Pančevo, Žarka Zrenjanina 15.
MarketingNajnovije vesti