Društvo

PANČEVO: Obeležena desetogodišnjica rada i delovanja Udruženja Slovenaca “Logarska dolina”

Izvor: 
013info Sre, 07/12/2022 - 14:08Pančevačko Udruženje Slovenaca “Logarska dolina” obeležilo je značajan jubilej, desetogodišnjicu uspešnog rada i delovanja. Svečani program  održan je u pančevačkom  Narodnom muzeju 5. decembra u svečanoj sali u prisustvu velikog broja članova, prijatelja kao i gostiju iz ostalih udruženja Slovenaca iz Srbije,  i to iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Kovina, Velike Grede i Plandišta. Programu je ispred  Ambasade Republike Slovenije u Beogradu prisustvovala njena ekselencija Polonca Kosič vicekonzul, dok je ispred Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji bila prisutna Elza Ajduković, koja je i predsednica Upravnog odbora Društva Slovenaca “Kredarica” iz Novog Sada, najstarijeg Udruženja Slovenaca u Srbiji. Grad Pančevo predstavljala je Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu, dok je programu prisustvovao i župnik Rimokatoličke crkve Svetog Karla Boromejskog Đuriš Laslo. Oni su se prisutnima obratili prigodnim rečima istakavši značaj postojanja ovog Udruženja za sam Grad, a pri tom im i uputili čestitke povodom jubileja. Programu su prisustvovali i predstavnici ostalih kulturnih i javnih institucija sa kojima udruženje uspešno sarađuje.

Konferansu je vodila Sanela Nikolić, a u okviru programa prisutnima je premijerno prikazan dokumentarni film o slovenačkim društvima u Vojvodini, kao i nekoliko propagandnih filmova o prirodnim i kulturnim znamenitostima Slovenije. Svoj doprinos jubileju dali su i violončelista Bojan Tirmenštajn i pijanistkinja Jelena Olćan koji su izveli kompoziciju Elegija od Forea. Emotivan nastup imala je i Miroslava Pupić, jedna od najzaslužnijih članova Udruženja “Logarska dolina”. Ona je ukratko ispričala poreklo svoje porodice, a zatim je otpevala jednu lepu slovenačku pesmu, koju su sa njom otpevali i neki članovi Udruženja.

Na kraju programa prisutnima se obratio i predsednik Udruženja Josip Veber. On se u svom izlaganju u kratkim crtama osvrnuo na aktivnosti koje je Udruženje imalo proteklih deset godina ispričavši pri tom i neke zanimljive anegdote vezane za svoju porodicu i neke događaje koje je organizovalo Udruženje.

Grupa Pančevaca koji imaju slovenačko poreklo na inicijativu Josipa Vebera početkom septembra 2012. godine osnovalo je slovenačko udruženje koje okuplja građane slovenačke nacionalnosti s teritorije grada Pančeva, Južnog Banata i okoline.

Udruženje je registrovano početkom 2013. godine.

Ova regija broji oko 200 hiljada stanovnika, registrovano je 27 nacija i nacionalnosti od kojih jedan broj čine građani koji se izjašnjavaju kao Slovenci ili imaju slovenačko poreklo. U Južnom Banatu ih ima nešto više od 500, ali se pretpostavlja da je taj broj i veći. Najveći broje je u Pančevu i Vršcu, kao i opštinama Bela Crkva, Kovin i Plandište, dok ih je u Alibunaru, Opovu i Kovačici značajno manje.

Udruženje „Logarska dolina“ ukupno sa podružnicama ima više od 300 članova i prijatelja, i jedno je od najbrojnijih i najaktivnijih udruženja Slovenaca u Srbiji od njih 17 koliko ih je registrovano.

Josip Veber, predsednik Udruženja kaže da je osnovni cilj Udruženja negovanje slovenačke kulture, istorije, tradicije i običaja kao i gastronomije što se ogleda kroz sve mnogobrojnija okupljanja članova, praćeno kulturnim manifestacijama i saradnjom sa društvima Slovenaca u Srbiji i ostalim zemljama u regionu.

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ je jedno od najmlađih udruženja u Srbiji kojih ima 17, ali prema rečima nadležnih institucija u Beogradu, kao i nadležnih institucija iz Ljubljane, jedno je od najaktivnijih kako po broju tako i po inovativnosti različitih programa i manifestacija. Za nešto više od deset godina postojanja organizovan je čitav niz kulturnih manifestacija, koncerata, izložbi i bratimljenja sa školama u Sloveniji. Zahvaljujući aktivnostima udruženja đaci pančevačkih osnovnih škola „Đura Jakšić“ i „Miroslav Mika Antić“ već razmenjuju učenike i nastavnike sa osnovnim školama „Ljudski vrt“ i „Mladika“ iz Ptuja, što se takođe odnosi i na kadete rukometnih klubova Dinamo i Ptuj. Saradnja sa Slovencima je nastavljena i sa učenicima i nastavnicima osnovne škole „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca i „Đura Jakšić“ iz Kovina, kao i sa Ekonomsko-trgovinskom školom „Paja Marganović“ i Poljoprivrednom školom „Josif Pančić“ koje su prethodnih godina bile uspešan domaćin đacima i profesorima iz Slovenije, na gastronomskom događaju „Naši slovenački specijaliteti”.

Za narednu godinu planirane su brojne aktivnosti i programi. Zahvaljujući odlično organizovanoj centralnoj proslavi slovenačkog kulturnog praznika „Prešernov dan“ koji je organizovan u Pančevu pre nekoliko godina, pančevačko udruženje je imalo čast da  ovaj praznik organizuje i u Kovinu. Uslediće programi obeležavanja Božića i Uskrsa, promocije nekoliko slovenačkih gradova, učešće na manifestaciji „Noć muzeja“, „Dani knjige“, „Dani slovenačkog filma“, „Glazarjevi dani“, obeležavanje Dana državnosti Slovenije, gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“ u Pančevu, Kovinu i Velikoj Gredi, Međunarodni dan pčela, Konzularni dani, izlet po Vršačkim planinama kao i poseta ostalim slovenačkim društvima u Srbiji.

Sve ove aktivnosti organizuju se uz podršku Kancelarije za dijasporu iz Ljubljane, Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Grada Pančeva, pančevačkih javnih i kulturnih institucija sa kojima je saradnja besprekorna, a očekuje se da će tako biti i u budućnosti, istakla je Kristina Veber, sekretar Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“.
MarketingNajnovije vesti