Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Oboljenja sličnih gripu za trećinu više nego prošle sezone

Pančevo, Ned, 17/02/2019 - 12:57
Vladimir ĐokovićZavod za javno zdravlje Pančevo, u čijoj nadležnosti je čitav Južnobanatski okrug konstatovao je 14. februara da je učestalost oboljenja sličnih gripu u našem region “na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva”.

- Od početka nadzora  uzorkovanjem od strane Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u  Centru za virusologiju, Odeljenje za influencu i druge infekcije Instituta za javno zdravlje Vojvodine – PCR testiranjem potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A(H1N1)  kod 3 pacijenta: jedan iz opšte populacije (Pančevo), dva iz Opšte bolnice Pančevo (jedan pacijent iz Pančeva, jedan iz Alibunara), a virusom gripa tipa A kod  jednog pacijenta iz sentinelnog nadzora – Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Pančevo. Uzorkovanjem od strane Infektivnog odelenja Opšte bolnice Pančevo na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ testiranjem potvrđena je infekcija virusom gripa tipa AH1P  kod 7 bolnički lečenih pacijenata (pet Pančevo, jedan Kovačica, ispred Infektivnog odeljenja OB Pančevo, prijavljen sa smrtnim ishodom koji se može povezati sa gripom, jedan Kovin), navedeno je u saopštenju Zavoda za javno zdravlje.

Tokom nedelje nadzora od 4. do 10. februara intenzitet aktivnosti virusa gripa je bio “srednji”. Ipak dvostruko viši u odnosu na prethodnu nedelju praćenja. A kako je konstatovano “trend oboljenja sličnih gripu je u porastu u svim opštinama osim u Opovu”.

Ove sezone, od 1. oktobra 2018. god 10. februara, ukupno je prijavljeno 3.648 oboljenja sličnih gripu u regionu “ što je 36 odsto više u odnosu na isti period posmatranja godinu dana ranije” kada je bilo 2629 slučajeva.
MarketingNajnovije vesti