• PANČEVO: Od tajlandskih papričica iz Venecije preko austrijskih beleški do Daninog lukavog džema

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Svoj višedecenijski rad u turizmu i majčinsku brigu o zdravom odgajanju troje dece, a zdravlje na usta ulazi, Pančevka Danijela Mijailović Timić, turistički vodič,  nedavno je iskoristila pa je nastao „Danin lukavi džem“ u kome sada uživaju njena porodica i prijatelji.

    „Moj recept je modifikacija recepta za džem od ljute paprike koji sam našla u austrijskim novinama. Gajila sam papriku u kući ,tajlandsku, koju sam donela sa putovanja iz Venecije i koja se u Pančevu odlično primila. E sad nije je bilo dovoljno, pa sam recept modifikovala tako što sam dodala više crvenog luka. Zbog zdravlja sam šećer zamenila medom, a poznato je da je med prirodni konzervans, i zato u džemu nema veštačkih aditiva. Uz dodatak nekih začina koje ja volim, tu je bio kraj stvaranju recepture“, otkriva Dana ali ne baš do kraja tajnu Daninog lukavom džema.

     

     

    Dana je ista ona iz imena džema, a otkud to „lukavi“?

    „ Pa džem je od luka, crvenog. A lukav je jer prvo osetiš slatko a zatim ljuto, što te i probudi, natera da progledaš“, otkriva ona.

    Ako je džem, može li i samo na hleb?

    „Ako si jako hrabar može samo i na hleb, inače je to dodatak jelima. Mesu, grilovanom povrću, odlično ide uz grilovane sireve, pečenja, smokve, kruške, ribu na žaru, grilovane banane i pečurke“, nabraja Dana.

    Sve počelo kao eksperiment jer je kaže htela da proba recept – a zatim su stručni gastronomski žiri postali prijatelji kojima se Danin lukavi džem svideo. Od tada se bez teglice Daninog lukavog džema ne kreće na slave prijateljima i uopšte neke lepe zajedničke momente u kojima se srećemo.

    Danin lukavi džem, specijalitet Made in Pančevo, preciznije Made in Tesla prvo je dobio svoju FB stranicu, a onda i Instagram profil.

     

     

    A da li u Daninoj kuhinji, i uopšte medju njenin kućnim čarolijama krčka nešto novo.

    „ Ne sme sve odmah da se kaže. Ima puno ideja, ali recimo da je najbliža ostvarenju jedno krčkanje banane prema receptu sa Filipina…“, kaže Dana.

     Na pitanje što su ideje tako egzotične i gde su ideje koje stižu iz domaće kulinarske tradicije Dana spremno odgovora:  Pa sve je domaće, jer je kupljeno u Srbiji i u Srbiji je proizvedeno.  Ovo je samo način da se ljudima ,koji nisu bili u prilici da putuju, približe neki daleki predeli i kombinacije ukusa, na koje mi nismo navikli u našoj tradicionalnoj kuhinji.

    „Danin lukavi džem je primena inostranih recepata na voće i povrće sa naših prostora. Nisam do sada, a mislim i da neću javno deliti recept. Nešto ipak mora da ostane tajna“, zaključuje ona.

    Svoj višedecenijski rad u turizmu i majčinsku brigu o zdravom odgajanju troje dece, a zdravlje na usta ulazi, Pančevka Danijela Mijailović Timić, turistički vodič,  nedavno je iskoristila pa je nastao „Danin lukavi džem“ u kome sada uživaju njena porodica I prijatelji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]