• PANČEVO: Održana besplatna radionica za razvijanje fine motorike kod dece

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U subotu 11 septembra u prostorijama Razvojnog centra za decu i mlade Naš kutak, održana je besplatna radionica za razvijanje fine motorike, za decu uzrasta od 3 do 6 godina. Voditeljka radionice je bila Ivana Jović, defektološkinja a ujedno i osnivač Razvojnog centra za decu i mlade Naš Kutak.
     
    Zašto baš radionica fine motorike?
     
    Ivana kaže da su danas deca često ispred televizora, tableta, telefona.
     
    – Njima definitivno dobro radi jedan prstić, onaj kojim rukuju telefonom. Njihov vidokrug je sužen, pogled je usmeren samo ka ekranu koji obiluje jakim bojama. Onda se desi zastoj u razvoju govora, dodaje ona.
     
    Roditelje onda neko posavetuje da treba da vežbaju finu motoriku kod deteta.
     
    – Roditelji počnu da kupuju bockalice, lego kockice, puzzle i slično. Te igračke jesu korisne, ali one ne razvijaju finu motoriku. Pri igranju sa ovakvim igračkama, dete koristi samo dva ili tri prsta na svakoj ruci. Sama reč “fina” se odnosi na najsitnije, najmanje mišiće prstiju, a ne na ono što ti prsti treba da drže. Fina motorika stvara neuronske veze koje će ostati u kori velikog mozga samo ako se koriste, jer mozak briše iz svoje memorije sve što čovek ne koristi. Zato je potrebno kod deteta stalno negovati stečena znanja i veštine, kako bi se one zadržale i razvijale kroz ceo život. objašnjava Ivana.
     
    Poznato je da se nervni završeci nalaze na vrhovima prstiju, preciznije rečeno na jagodicama prstiju. Zato sve što se radi rukama, preko jagodica, stimuliše mozak i tako se podstiče i sam razvoj govora kod deteta, koji se intenzivno razvija u periodu 3, 4 godine. Ali i obrnuto.
     
    – Ti fini pokreti prstiju ostvaruju se i podstiču baš pod uticajem govora. Kroz grupnu radionicu deca su stimulisana i uvežbavaju fine, precizne pokrete šake i prstiju uz održavanje, vežbanje i razvijanje dobre koordinacije oko-ruke. Manipulativna spretnost u ovom polju je važna i za razvoj dodatnih sinapsi u mozgu a samim tim i detetovih potencijala.
     
    Zašto baš za uzrast od 3 do 6 godina?
     
    – Zato što je najbolje vreme za ispitivanje fine motorike od treće godine života deteta. Od tog perioda možemo pratiti i radom poboljšati ove veštine, kazala je Ivana.
     
    Ovakvih radionica će biti još, a svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete putem telefona  061 202 88 55 Ili putem fb i instagrama.
     
     

    U subotu 11 septembra u prostorijama Razvojnog centra za decu i mlade Naš kutak, održana je besplatna radionica za razvijanje fine motorike, za decu uzrasta od 3 do 6 godina. Voditeljka radionice je bila Ivana Jović, defektološkinja a ujedno i osnivač Razvojnog centra za decu i mlade Naš Kutak

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]