Lokalni tim UNSS
Društvo

PANČEVO: Održana tribina o značaju održivog razvoja i zaštiti životne sredine u obrazovanju

Izvor: 
013info Sre, 23/06/2021 - 19:26


Lokalni tim Unije srednjoškolaca Srbije organizovao je 21. juna  u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Paja Marganović tribinu o značaju održivog razvoja i zaštiti životne sredine u obrazovanju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo zaštite životne sredine su krajem aprila osnovali zajedničku radnu grupu koja će se baviti obrazovanjem za zaštitu životne sredine.

Kako bi približila temu srednjoškolcima, i prikupila mišljenja različitih aktera, Unija srednjoškolaca organizovala je diskusiju pod nazivom „Zeleno obrazovanje”. Na diskusiji se pričalo sa profesorima, učenicima i ekspertima o njihovoj perspektivi o obrazovanju za održivi razvoj.

Predmet obrazovanje za održivi razvoj uveden je u sve gimnazije 2018. godine, i zato je u diskusiji učestovala profesorka Katarina Krstić koja predaje ovaj predmet u Gimnaziji „Uroš Predić”.

Profesorka je iznela mišljenje o tome koliko je zapravo obrazovanje za održivi razvoj bitno ne samo za okolinu u kojoj živimo, već i za decu koja će je kasnije naslediti. Rekla je kako ona svoj predmet predaje kroz interaktivan rad i razne radionice, i kako već tri meseca u Gimnaziji sprovodi ekološku sekciju.

Sa njom je u diskusiji učestvovao i njen učenik Miloš Jovanović.

Kroz priču učenika moglo se zaključiti kako misli da je predmet bitan i kako se dosta njegovih drugara zainteresovalo za održivi razvoj.

Na kraju je govorila Nataša Sekulić profesorka u Tehničkoj školi ,,23. maj” - ekspert za zaštitu životne sredine i održivog razvoja .

Iz njene perspektive videlo se kako misli da predmet treba biti obavezan i kako treba prošititi ekološku svest medju mladima, navela je i primere dobre prakse koje sama godinama sprovodi u školi, i za koje misli da su dobri načini da se mladi zainteresuju za nešto veoma bitno u njihovim životima.

Nakon završene profesionalne diskusije,prisutni su imali priliku da učestvuju i u otvorenoj diskusiji zajedno sa Lokalnim timom Pančevo - Unije srednjoškolaca Srbije. U otvorenoj diskusiji učenici su davali svoja mišljenja o tome šta bi trebalo da se doda ili oduzme u školama kada je u pitanju obrazovanje za održivi razvoj.

Većina iz drugih škola rekla je kako bi voleli da imaju predmet, čak iako je izborni, i kako bi voleli da postoji više inicijativa i akcija koje bi uključile mlade i naterale ih na promenu. Ceo projekat podržan je od strane ACT-a i Gradjanskih inicijativa.

Ovaj događaj predstavljao je samo početak nacionalnog projekta koji sprovodi Unija srednjoškolaca sa ciljem da podstakne mlade na akciju i poboljšanje kvaliteta svojih, kao i tudjih, života.

 
MarketingNajnovije vesti