• PANČEVO: Opasni otpad na Novoseljanskom putu uz samu prugu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Više 100 tona opasnog otpada otkriveno je na placu uz samu međunarodnu prugu ka Rumuniji, pored kuće na kojoj je broj 94a, na Novoseljanskom putu. Ta opasna roba nađena je u raznim posudama, od kanistera i kofa, preko otvorenih i zatvorenih industrijskih buradi do povećih mobilnih rezervoara koji se koriste u poljoprivredi kada se sa traktora totalom prskaju njive. U prostoru nalik ruiniranom salašu domira ambar u kome su umesto kukuruza burad. Na lokaciji je zatečeno nekoliko teretnih vozila, par utovarivača, kao i prikolice teretnjak. Sumnju da je reč o mešaoni, gde bi se tečni opasni otpad mogao namešavati u nekakvo gorivo ili energent, otvorilo je i prisustvo nekoliko mašina koje bi mogle tome poslužiti.

    Čitav plac, izgledom više mešaona na otvorenom, praktično je u njivi uzbokorene pšenice, na nekoliko metara uz prugu preko koje je nova benzinska pumpa. Iz kuće pored niko se nije pomolio, a da je naseljena otkrile su dve mačke i jedan pas oko fotelje na veranda. Uznemireno jato kokošaka, s pevcem na čelu, zadivilo je spretnošću prolaza kroz dvorište opasnog otpada.

     

    A na licu mesta – svi. Od ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, preko ekotoksikologa iz beogradskog Zavoda za javno zdravlje, osnovnog javnog tužioca Aleksandra Đorđevića, i pokrajinskih i republičkihekoloških inspektora, pa do više inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova. Naravno da je tu bila i dežurna ekipa vatrogasaca spasilaca. BIA je spominjana kao važan faktoru u otkrivanju ovog mesta.

    Da je prostor korišćen za pretakanja, a gde se pretače tu se može i namešavati, iskusnom oku posvedočila su i brdašca piljevine. Kao da se piljevinom tečni opasni otpad može efikasno ukloniti. Može ako ima betona a betona ni za lek. Samo banatska crnica ispod.

    Kako je na licu mesta objasnio ministar Trivan lokacija sa više od 100 tona opasnog otpada je u vlasništvu firme „Eko 21”. A vlasnik te firme, spomenuo je ministar, trenutno nije dostupan državnim organima. Na kamionu i cisterni piše „Ekotank”. Neka vozila odnosno prikolice iako u vidno lošem stanju imaju i registarske tablice.

    I dok se tužilac Đorđević držao krajnje uzdržano jer sve je još u predistražnom postupku, ministar Trivan se potrudio da i iz Pančeva kao i nedavno iz Obrenovca uputi najoštrije moguće poruke. Najavio je proveru svih dozvola koje operateri opasnog otpada imaju u Srbiji. Izrazio očekivanje da će ubrzo biti i sudskih postupaka, pa i presuda. Zatražio je oštriju kaznenu politiku za firme operatere koji umesto da urade za šta su plaćeni i opasni otpad zbirnu na zakonit način – seju otpad po Srbiji ponegde ga i zakopavajući.

    Šta je u više od 100 tona opasnog otpada na prvoj lokaciji u Pančevu saznaće se posle analiza. Manje su šanse da se sazna gde je izvor otpada – gde je on generisan. Ali šanse i za to postoje.

     

    Kako je naglasio ministar Trivan važno je utvrditi čitav lanac čiji su firme operateri samo jedna karika. Preradu i zbrinjavanje opasnog otpada plaćaju firme zagađivači, ali su one istovremeno i dužne da prate put opasnog otpada do krajnjeg odredišta – naglasio je ministar Trivan.

    Danas je najavljeno da u Pančevu postoji još jedna lokacija nelegalno lagerovanog opasnog otpada koja će kada se stvore uslovi biti predstavljena javnosti. A da je treća, za sada poznata u južnom Banatu, ciglana u Bavaništu.

    Za bezbedno uklanjanje opasnog otpada sa prve lokacije u Pančevu, iako je već jednom plaćeno, biće ponovo potreban novac. Ministar Trivan kaže da je to trošak lokalne samouprave odnosno gradske kase, a da će ministarstvo pomoći. A tek će se procenjivati da li je neophodna remedicijacija terena. Preporuka za komšiluk je standarda, ako koristite bunarsku vodu nemojte više. Dok se ne utvrdi stepen zagađenja.

    Na prvo spominjanje lokacije sa 100 tona opasnog otpada poneki je Pančevac kroz osmeh danas odgovarao sa: „Samo?!” Naredni dani pokazaće šta je na drugoj otkrivenoj lokaciji, a nedelje verovatno i koliko je lokacija sa opasnim otpadom na teritoriji grada Pančeva i južnog Banata.

    Više 100 tona opasnog otpada otkriveno je na placu uz samu međunarodnu prugu ka Rumuniji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo