• PANČEVO: Pančevačkom karikaturisti Nikoli Dragašu nagrada „Ljubiša Divjak“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Pančevački karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš, dobitnik je nagrade “Ljubiša Divljak” za mentorstvo, na ovogodišnjem 9. BUDI – Bijenalu dečjeg izraza.
     
    Nagrada mu je uručena u petak, 4. juna na Budi bini. 
     
    Kako je rekao Dragaš, veliku podršku pružili su mu roditelji i deca koja pohađaju likovnu sekciju “Čarobni svet crtanja“, gde uz stručno vođenje Nikola Dragaša stiču veštine i tehnike iz oblasti stripa, ilustracije i karikature.
     
     
    “Ukazana mi je velika cast, kada sam dobio nagradu koja nosi ime čoveka koji ceo svoj život posvetio deci, i radu sa njima. Malo je poznato da sam ja svoju prvu zvaničnu radionicu crtanja održao baš na Budi bijenalu, u junu 2012. godine sa decom hora Zvončići, bilo ih je pedeset, I to mi je bilo pravo vatreno krštenje. Ovu nagradu posvećujem svoj deci koja su do sada pohađala moje radionice crtanja”, rekao je Nikola Dragaš
     
     
    Ljubiša Divljak (1951 – 2010) je bio jedan od najboljih Beogradskih učitelja, i organizator manifestacije “Zmajada”, Čituljkove škole… Radio je u beogradskim osnovnim školama “Dositej Obradović”, i “Milan Dž Milićević”. Bio je poznat I prvom udženiku za “Čuvare prirode”, i sajtu sveznam.
     
     
    Nikola Dragaš rodjen je 15.09.1981. u Pančevu, gde i danas živi. Diplomirao 2004. godine na Višoj politehničkoj školi u Beogradu na smeru za grafički dizajn. Zaposlen je u JP Pošta Srbije.
     
    Član je ULUPUDS-a, Udruženja karikaturista Srbije – FECO, i ULU Svetionik. Bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, stripom i grafičkim dizajnom. Ilustruje dečje knjige i udžbenike. Svoje ilustracije i karikature objavljuje u novinskim listovima: „Večernje Novosti”, „Politika”, „Jež”, „Ilustrovana politika”, „Neven”, “Enigmatika“, „Razbibriga“.
     
    Redovan je učesnik domaćih i međunarodnih salona i izložbi karikature i ilustracije kao što su: „Pjer”, „Zlatna Kaciga”, „Zlatni osmeh”, „Zlatno pero”, „Majski salon ULUPUDS-a”, „Osten”, „Balskanska smotra mladih strip autora – Leskovac”, „Bijenale Ekološke karikature Sokobanja”, „Krajiški salon”.
     
    Održao je veliki broj radionica za decu i mlade iz oblasti ilustracije i karikature u Čikagu, Šervilu, Mervilu, Temišvaru, Velenju, Beogradu, Pančevu. Vladimirovcu, Omoljici, Kačarevu, Dolovu, Banatskom Brestovcu, Starčevu, Čardaku, Gračanici, Starom Grackom, Orahovcu,… Bavi se i pedagoškim radom, od aprila 2016. do juna 2018.godine vodi školu karikature pri „Domu omladine Pančevo”, a od marta 2019. vodi sekciju crtanja za decu “Čarobni svet crtanja”. Od novembra 2020. godine vodi i likovnu sekciju “Ilustracijom učimo srpsku istoriju i tradiciju“, pri školi tradicije, u organizaciji „Sačuvajmo porodicu“ iz Pančeva. Dobitnik je priznanja “Klasovo majstorsko pero”, za doprinos i rezultate na polju karikature.
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Pančevački karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš, dobitnik je nagrade “Ljubiša Divljak” za mentorstvo, na ovogodišnjem 9. BUDI – Bijenalu dečjeg izraza.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo