Pančevo
Društvo

PANČEVO - POČASNI GRAĐANI: Đangrandi, Kravčenko, Devenport, Grujić...

Pančevo, Sre, 06/11/2019 - 00:18
Vladimir Đoković


Milan Grujić, direktor ZF Srbija na predlog gradonačelnika Saše Pavlova postaće počasni građanin Pančeva. Grujić je značajno pomogao da grifild investicije automobilske multinacionalke iz Fridrihshavena - ZFa, stignu u Pančevo. Prva lasta, prvi grinfild posle više decenija u Pančevu - možda je i napravila proleće - Severnu industrijsku zonu.

Značajnu buru, i buku u javnosti, izazvala je pre nekoliko godina odluka da ambasador Majkl Devenport, tadašnji šef delegacije Evropske komisije u Srbiji dobile titulu počasnog građanina. Predložio ga je tadašnji gradonačelnik Pavle Radanov. U političkom razračunavanju tada su u javnosti spominjani i NATO bombardovanje, i Velika Britanija - čiji je Devenport diplomata. Devenport više nije na funkciji u Srbiji - proteklo dosta vode Dunavom. Ostaće zabeleženo da se za tu svečanu Mitrovdansku sednicu skupštine grada Pančeva u Kulturnom centru ulazilo na karte koje su deljene po spisku - dakle uz proveru.

Par godina pre Engleza počasni građanin Pančeva na predlog gradonačelnice Vesne Martinović postao je Rus, dal imperijalni ili pravi. Kiril Kravčenko, prvi i dugogodišnji direktor NIS-a od kada ga preuzela firma ruske države Gaspromnjeft. Kravčenko, jer su investicije u NIS bile na samom početku, tada je primetio da priznanje dobija za ono što će tek uraditi. Skoro kao Barak Obama Nobelovu nagradu za mir. Kravčenko je u Pančevu pokazao šta je mogao i imao da pruži - a svako će to ceniti na svoj način. Neko kroz smanjenje broja zaposlenih u Rafineriji, neko kroz ulaganja u istu.

Tihi čovek, i veliki prijatelj Pančeva, predsednik italijanske provincije Ravena Franćesko Đangrandi počasni građanin grada na ušću Tamiša u Dunav postao je 2010. godine. Dugo godina pre toga, a biće od samog NATO bombardovanja koje je Pančevo na vjeki-vjekov zagadilo, te akutno i hronično ugrozilo zdravlje žitelja, Đangrandi se našao da podrži i pomogne. Kako humanitarno tako i kroz donacije u oblasti saniranja posledica zagađenja i zaštite životne sredine. A tako i zdravlja Pančevaca.
 
Titula počasnog građanina dodeljuje se ličnostima koje ne žive u Pančevu - a dale su značajan doprinos/ostavile dubog trag u našem gradu.  MarketingNajnovije vesti