Spomen ploča POKS Foto: privatna arhiva
Društvo

PANČEVO: Postaviti spomen ploču i obelodaniti istinu o zločinu nad 72 pilota

Izvor: 
013nfo Pet, 01/11/2019 - 19:37

Delegacija Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizovala je i ove godine parastos i položila venac na spomen-obeležju Stratište kod Jabuke, na mestu stradanja srpskih pilota, posle oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Parastos je održao sveštenik Željko Mladenović.

Nova komunistička vlast pozvala je tada oficire kraljevskog vazduhoplovstva da se jave u komandu u Pančevu i pomognu, kako su tvrdili, u oslobađanju zemlje od okupatora. Mnogi piloti su se odazvali ne sluteći da će biti zadržani u pritvoru, a onda, posle nekoliko dana, vezani žicom i odvedeni na Stratište kod sela Jabuka. U noći između 29. i 30. oktobra 1944. godine, komunisti su streljali 72 pilota.

– Cela vazduhoplovna klasa, 72 pilota, ubijeni su nakon završetka rata. Zašto? Mnogi od njih su se hrabro borili u aprilskom ratu 1941. godine, pod obeležjima Vojske Kraljevine Jugoslavije protiv mnogo nadmoćnijeg protivnika u vazduhu, protiv nemačkog vazduhoplovstva. Srbija treba da zna istinu o ovoj tragediji, koja je bila strogo čuvana tajna i da makar posle 75 godine dostojno obeleži njihovo grobno mesto – izjavio je Dušan Radosavljević, član Predsedništva POKS.

POKS navodi da ploča sa natpisom „Zvezda je na početku, Zvezda je na kraju, Crvene naše brazde“, koja je ove godine postavljena na ovom spomeniku kod Jabuke, nije adekvatno obeležje za sve tragedije počinjene na ovom mestu. Konkretno, tekst koji sada stoji odnosi se na 12.000 žrtava, Srba, Roma i Jevreja, koji su između 1941. i 1944. strljali nemački okupatori. Ovaj nezapamćeni zločin fašista, svakako zaslužuje više informacija, kao što i zversko ubistvo 72 pilota treba da bude objašnjeno današnjim i budućim generacijama i kao pomen i kao istorijska činjenica.    

Gordana Vlajić, predsednica POKS za Pančevo, je istakla da će  POKS, u Skupštini Grada Pančeva, pokrenuti inicijativu da se postavi spomen ploča za streljane pilote, žrtve komunizma.  akođe, POKS će tražiti od Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije da se otvore zapečaćene arhive i da se utvrde spiskovi pilota koji su ubijeni bez suđenja, kao i da se otkrije i obelodani ko su bili nalogodavci ovih zločina izvršenog nad srpskim pilotima.
MarketingNajnovije vesti