Društvo

PANČEVO: Povratak parlamentarne rasprave u lokalnu Skupštinu

Izvor: 
013info Pet, 25/09/2020 - 18:42Odbornici Skupštine Pančeva usvojili su odluku o likvidaciji Autotransportnog preduzeća Pančevo koje je faktički prestalo da radi sredinom juna sa početkom rada Pantransporta i nakon isplate otpremnina radnicima koji nisu prešli u ovo privatno preduzeće. Vladajuća većina usvojila je i predlog aneksa ugovora za privatno- javno pratnerstvo za zamenu i održavanje javne rasvete u Pančevu i selima kojim se produžavaju rokovi za relizaciju ugovora zakočenog vanrednim stanjem zbog pandemije. Po rečima Maje Vitman, gradske menadžerke, privatni partner će u prvoj godini realizacije posla uložiti 5,5 miliona evra u postavljanje više od 16.000 led sijalica. Dodala je da će u prvih šest meseci grad uštedeti 70 miliona dinara jer će nove sijalice trošiti 82 odsto manje struje od postojećih. 

Odbornici su usvojili i Izveštaj o stanju životne sredine za 2019. godinu po kome je glavni ekološki problem i dalje čađ i druge praškaste materije nastale loženjem, mada je konstatovano kako je situacija ipak bila nešto povoljnija nego prethodnih godina. 

Sednicu je obeležio povratak parlamentarne rasprave u lokalnu Skupštinu, pre svega zahvaljujući diskusijama Petra Jojića, odbornika Srpske radilakne stranke koji se posle osam godina vratio u salu pančevačkog parlamenta, i spremnosti gradonačelnika Aleksandra Stevanovića da na sve Jojićeve primedbe odgovori. „Malo smo probudili Skupštinu“, primetio je gradonačelnik nakon nekoliko razmenjenih diskusija sa odbornikom radikala. 

Jedna od Jojićevih primedbi bila je da nema javnosti rada Skupštine, jer se sednice ne prenose direktno na TV Pančevu, za razliku od kraja devedesetih i početka dvehiljaditih godina. Gradonačelnik je odgovorio da je javnost uključena preko novinara koji prate sednice, i da prenosi mogu ponovo da se vrate ukoliko TV Pančevo podnese projekat prenosa za javno finasiranje lokalnoj samoupravi. 

Ostali odbornici opozicione liste „Za svoj grad“ nisu izlazili za govornicu. Svoje delovanje ograničili su uzdržanim glasanjem za gotovo sve tačke dnevnog reda.
MarketingNajnovije vesti