Kolevka vremena
Društvo

PANČEVO: Premijera filma o tradiciji i starim zanatima koji izumiru

Pančevo, Uto, 19/02/2019 - 10:50
Aleksandar Stojković

Premijera filma "Kolevka vremena" održaće se u petak  22. februara u 19 časova  u Maloj  sali Gradske uprave grada Pančeva gde će gledaoci moći da zavire u svet tradicije, otključaju riznicu uspomena i pronađu odgovore za kojima traga savremeni čovek, već pomalo umoran od brzog načina života.

Dokumentarni film "Kolevka vremena" autora Bojana Vojnova, predstavlja priču o postojanju ljudi posebnog kova, tradiciji i starim zanatima koji izumiru.

U filmu su svoje učešće pronašle zanatlije: stolar, kovač, odžačar, pletilja, vezilja, šnajderka, jorgandžijka i majstor mašin bravar. U filmu se pojavljuju paor i domaćica, kao i čuvar tradicije i stare banatske kuće porodice Stajić.

Dokumentarni film „Kolevka vremena“ imao je za cilj da predstavi njihov rad, ljubav i volju koja ih još uvek nije napustila; njihove životne priče o počecima, izazovima vremena da se rad ispolji kroz neki konkretan proizvod i ostavi mali, ali u isto vreme i značajan trag njihovog postojanja.

U okviru premijere filma „Kolevka vremena“ prikazaće se i dokumentarni film „U dolovima ravnice“ film koji je na filmskim festivalima u 2018. godini nagrađen je za najbolji turistički film na 2. Internacionalnom filmskom festivalu „Vrmdža fest“ u Sokobanji, a osvojio je i 2. mesto za najbolji film o selu na 48. Međunarodnom filmskom festivalu „Žisel“ u Omoljici.

Dokumentarni film je proizvod udruženja „Srbija moj dom“, a u saradnji sa Domom kulture „25. maj“ iz Dolova.

Dokumentarni film „Kolevka vremena” proizvod je  istoimenog projekta koji je finansiran od strane Grada Pančeva po Javnom konkursu za su/finansiranje projekata u oblasti kulture za 2018. godinu. Film „Kolevka vremena” je nastavak filma „U dolovima ravnice”, a oba filma su deo projekta / kulturne platforme pod nazivom „Promocija kulturno-istorijskog nasleđa i kulturno-turističkih potencijala Dolova”.

 

  • Scenario i režija: Bojan Vojnov
  • Producent: Miroslav Prvulj
  • Kamera: Zoran Kompar, Predrag Filipov
  • Montaža: Zoran Kompar
  • Muzika: Lena Gađanski Eshana, Milica Nikolić, Aleksandar Đorđević Papec
  • Narator: Vesna Bojović Vojnov
  • Tonska obrada: Lučijan Danilov

 
MarketingNajnovije vesti