Tribina plakat
Društvo

PANČEVO: Tribina "100 GODINA RUSKE BOLNICE U PANČEVU"

Izvor: 
013info Uto, 10/03/2020 - 10:58


Tribina „100 godina ruske bolnice u Pančevu" će se održati u utorak, 10. marta 2020. god, u svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu sa početkom u 19 časova.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ''Dositej Obradović'' iz Pančeva, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Pančeva, Zavodom za zaštitu spomenika kulture, Narodnim muzejom, Arhivom grada Pančeva i Gradskom bibliotekom Pančevo, će ovom tribinom na kojoj će učestvovati lekari, ruski sunarodnici, istoričari i drugi zapaženi gosti obeležiti stogodišnjicu ovog važnog istorijskog događaja kako za naš grad, tako i za Srbiju i Rusiju. U sklopu tribine nastupiće  KUD "Stanko Paunović – NIS-RNP".

Ruska bolnica – sanatorijum je osnovana 10.03.1920. godine u zgradi sadašnjeg Doma omladine u Pančevu, i bila je najbolja medicinska ustanova u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a i u regionu. Ruski lekari i milosrdne sestre su iz dobrovoljne priloge i donacije opremile zgradu, koja je imala tri odeljenja – hirurško, terapeutsko i ginekološko, kao i tri operacione sale i najsavremeniji rendgen u to vreme u regionu. U tom porodilištu se u periodu 1920-1930 rodilo skoro 1000 beba, a 1932 i poznata slikarka Olja Ivanjicki. Tada su se za porođaje koristili bazeni, koje danas imaju samo najbolje ginekološko-akušerske bolnice. Pored toga sanatorijum je bio opremljen i svojom apotekom, spravama za sve vrste elektro-zračne terapije i fizioterapije, kao i veliku biblioteku i svoju crkvu.
MarketingNajnovije vesti