Radijator Foto: wikimedia
Društvo

Pančevo u saradnji sa USAID-om podiže energetsku efikasnost toplana

Pančevo, Pon, 13/05/2019 - 10:26
Vladimir ĐokovićPančevo, Čačak i Niš potpisali su memorandum o saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj, USAID, koji se odnosi na podizanju energetske efikasnosti u gradovima Srbije, čime će se poboljšati usluge građanima.   

Memorandum „Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je pomoćnik direktora USAID-a Brok Birman prilikom potpisivanja ovog dokumenta u Nišu prenosi portal Jugpress.

Birman je  dodao i  da je  „USAID ušao u partnerstvo sa gradovima Niš, Pančevo i Čačak kako bi sufinansirali ulaganja koja će omogućiti gradskim toplanama da rade efikasnije i održavanje nivo usluge koju pružaju potrošačima“.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji je dvogodišnji projekat vredan 2,1 milion dolara koji ima za cilj smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznog goriva kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

USAID će sa gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kotrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD-ea je omogućio da potpisivanje i ovog memoranduma.
MarketingNajnovije vesti