Gradska uprava
Društvo

PANČEVO: Uručeni ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća izbeglima iz BiH i Hrvatske

Izvor: 
Tanjug Čet, 06/05/2021 - 15:00Ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom danas su u Pančevu uručeni izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji našeg grada.

Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda RSP, čiji je najveći donator EU.

Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da je važno što se i uprkos pandemiji korona virusa, Regionalni stambeni program nastavlja punim intenzitetom, jer, kako kaže, život ne može da čeka.

On je dodao i da će posao biti nastavljen istim tempom, saopšteno je iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Komesarijat je u Pančevu, do sada, budžetskim i donatorskim sredstvima, trajno stambeno zbrinuo 630 izbegličkih porodica koji su tu došle 90-ih godina, tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima EU, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 
MarketingNajnovije vesti